Coronavirus

Restaurationer reddes med ny hjælpepakke, men hel branche er glemt, lyder kritikken

Erhvervsministeren fortæller, at det ikke er muligt at hjælpe de private festleverandører endnu.

Søndag landede en ny hjælpepakke, der skal holde hånden under restauranter, barer og caféer, der som følge af de nye coronarestriktioner blandt andet skal lukke tidligere.

Men statsministeren opfordrede fredag også til at "begrænse social omgang med andre mennesker".

Og et aflyst bryllup, en udskudt fødselsdag eller en mindre familiemiddag kan få stor betydning, for der findes en hel branche, der ikke er dækket af søndagens hjælpepakke.

Sådan lyder kritikken fra en række leverandører til blandt andet private arrangementer samt SMV Danmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder i Danmark.

- Regeringen har henstillet til, at vi som danskere skal lade være med at holde fester. Det betyder, at alle de leverandører, der udlejer fadøl, catering, telte og lignende, ikke har nogen omsætning. Men de får ikke nogen kompensation. Det er jeg stærkt utilfreds med, siger Jakob Brandt, der er administrerende direktør i SMV Danmark.

Teltudlejer mister mange kunder

Bag den nye aftale står regeringen samt Venstre, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. Pakken er vedtaget, fordi restaurationsbranchen siden lørdag blandt andet skal lukke klokken 22 for at begrænse smitten med covid-19, hvilket forventes at få en negativ indflydelse på omsætningen.

Vi har i den grad brug for hjælp

Kim Fussing, direktør, Telttilfest.dk

Kompensationen skal dække faste omkostninger for dem, der har haft en nedgang i omsætningen på mindst 35 procent, ligesom der også gives kompensation til dem, der har oplevet et omsætningstab på 30 procent.

Desuden er underleverandører, hvis altovervejende leverancer går til barer, caféer og restauranter, også berettiget til kompensation.

Men heri hører altså ikke leverandører af eksempelvis fadølsanlæg, telte og catering til private arrangementer.

- Det er jo svært at række armene i vejret. Vi ved ikke, hvor vi står henne. Dem, der normalt holder fester, er meget passive, så vi har kun 15-20 procent udlejet i forhold til normalt på denne her årstid. Og der er ikke meget, der tyder på, at der kommer mere ud, så vi har i den grad brug for hjælp, siger Kim Fussing, der er direktør i virksomheden TeltTilFest.dk.

Telttilfest.dk leverer telte samt tilbehør som borde, stole og duge til primært private arrangementer.

Og selvom statsminister Mette Frederiksen (S) understregede, at allerede planlagte bryllupper, konfirmationer og lignende ikke nødvendigvis skal aflyses eller udskydes, gik der bare 30 minutter, og så væltede det ind med aflysninger, fortæller Kim Fussing.

- Når jeg henter de sidste telte mandag, har jeg ikke flere telte, der skal ud i hele oktober. Og den værste konsekvens er jo, at vi har meget færre medarbejdere næste år, siger Kim Fussing.

Han har i dag syv medarbejdere, hvor de fleste er ansat som sæsonmedarbejdere. Mange af dem er dog allerede sendt hjem - langt tidligere end normalt.

Der gælder nogle andre vilkår for dem, der leverer til de private arrangementer

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Minister: - Der er mulighed for arrangementer

Spørger man SMV Danmark er problemet, at man støtter dem, "man lovgiver imod", men glemmer dem bag kulisserne:

- Hele det ukendte leverandørled er der ingen støtte til. De kigger ind i en konkurs. Deres omsætning er nede på 20 procent og har været det siden marts. Det kan ikke blive ved, siger Jakob Brandt.

Og det er ærgerligt, men det er ikke muligt at hjælpe dem lige nu. Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S):

- Der gælder nogle andre vilkår for dem, der leverer til de private arrangementer. Private arrangementer er ikke offentligt tilgængelige, og det er der krav om, så vi har ikke de samme muligheder for at gå ind og hjælpe, siger erhvervsministeren.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger, at der gælder andre vilkår for leverandører til private arrangementer og derfor er de ikke del af hjælpepakke.

Ministeren siger, at regeringen og aftaleparterne har ønsket "at ramme bredt" til dem, der er direkte påvirket af lovgivningen. Og så håber ministeren, at leverandørerne holder ud de næste 14 dage, hvor restriktionerne gælder, og at danskerne slår koldt vand i blodet:

- Det er jo ikke forbudt at afholde arrangementer, hvis man eksempelvis kan være siddende. Så inden man aflyser alt, synes jeg, at man skal kigge i retningslinjerne. Der er jo mulighed for det. Ellers synes jeg, at man som teltudlejer eller andet skal kigge på, hvor der er et alternativt marked i denne her svære situation, siger Simon Kollerup.

Hjælpepakken gælder i første omgang til 31. oktober 2020, men der er mulighed for at forlænge året ud.

Aftalen virker med tilbagevirkende kraft fra 19. august 2020, hvor den første regionale nedlukning af barer, caféer og restauranter fandt sted.