Business

Forhandlinger om hjælp til restauranter og barer genoptages: - Det er ikke alle, der overlever

Selvom branchen presser på, vil forhandlingsparterne ikke bare blive hurtigst muligt færdige, fortæller kommentator.

Snart kan der være fornyet hjælp på vej til nødlidende danske virksomheder.

Søndag klokken 13.00 tog regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet igen fat på forhandlinger om nye hjælpepakker til de restauranter og barer, som er blevet ramt af de nye landsdækkende coronarestriktioner.

Efter smittetallet igen blussede op i hele landet, genindførte regeringen en række restriktioner, som blandt andet tvinger barer, cafeer og restauranter til at lukke senest klokken 22.

Og ifølge Kristian Nørgaard, som er politisk chefkonsulent hos restauranternes brancheorganisation Horesta, gør det ondt på branchen.

- Det vil have enormt store konsekvenser. For rigtig mange restauranter betyder det eksempelvis, at man ikke kan have to seatings på en aften, men kun en, sagde han torsdag til TV2.

Lyn-analyse

Restaurationerne og nattelivet er hårdt spændt for. Det har vi hørt de seneste dage fra både enkelte restauranter og fra deres organisationer.

Men jeg tror, at man lytter til det både i regeringen og hos de andre partier. Man vil gerne sikre, at restriktionerne får færrest mulige konsekvenser for branchen, men når det er sagt, er man også bevidst om, at det ikke er alle, der overlever.

Det er en af konsekvenserne af sådan en nedlukning her, og som vi hørte statsministeren sige forleden, så vil hun hellere lukke barer end skoler.

Restriktioner er også for erhvervslivets skyld

Selvom blandt andre Horesta gennem de seneste dage har kritiseret de nye restriktioner, er de ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) også sat i verden for restauranternes egen skyld.

Det fortalte hun på et pressemøde fredag:

- Hvis ikke vi får gjort noget, er vi i stor risiko for, at smitten løber løbsk. Og det vil få langt større økonomiske konsekvenser for samfundet end det, vi ligger op til her.

Selvom det kan give frustrationer, er det bedre for samfundsøkonomien at indføre restriktioner, end at lade være, siger statsministeren. Video: Steffen Neupert

Derfor forsøger regeringen ifølge statsministeren at finde en balance, hvor mest muligt af samfundslivet – og dermed også forbruget – holdes i gang, samtidig med, at virussen bringes under kontrol.

Blandt andet har regeringen prioriteret, at skoler og uddannelsesinstitutioner fortsat kan holde åbent, så flest mulige danskere kan opretholde en så normal hverdag som muligt, fortæller Mette Frederiksen.

Ikke hurtigst muligt færdig - men bedst muligt

Selvom der allerede fredag blev forhandlet om en hjælpende hånd til restauranter og barer, er man endnu ikke nået til enighed.

Men selvom en lang række af branchens organisationer presser på for en ny hjælpepakke, kan forhandlingerne godt komme til at tage tid. Det forklarer TV 2s politiske kommentator, Troels Mylenberg:

- Hele grundstenen for hjælpepakkerne har jo været, at de vil gøre alt, hvad der skal til. Men det er for regeringen ikke et spørgsmål om at blive hurtigst muligt færdig - men om at blive bedst muligt færdig.

Samtidig har blandt andre regeringen en ambition om, at pakkerne også skal puffe virksomhederne i en retning, så de bedre kan klare sig selv, hvis coronaen også fremover bliver hverdag, fortæller Troels Mylenberg.