Stewardesse mistede sit job i lufthavnen – nu uddanner Google hende i IT
Selvom Google hjælper fyrede medarbejdere, er det ikke kun af et godt hjerte, fortæller ekspert.
Da coronakrisen ud af det blå tvang rejsebranchen i knæ, blev 36-årige Helene Nömm fyret fra sit arbejde som stewardesse.
Pludselig stod hun over for en usikker tilværelse som jobsøgende i Taarnby Kommune, hvor ledigheden er eksploderet som følge af de mange fyringer i Københavns Lufthavn.
Men i sidste uge ringede jobcentret med et lidt specielt tilbud til hende – et fire uger langt IT-kursus hos en af verdens største teknologivirksomheder, Google.
Tårnby Kommune er nemlig gået sammen med internetgiganten om at opkvalificere de fyrede lufthavnsmedarbejdere. Derfor har 100 tidligere lufthavnsmedarbejdere nu fået mulighed for at lære simple digitale redskaber som hjemmesidedesign og sociale medier, så de efter kurset kan skrive ”digital koordinator” på CV'et.
Og det sagde Helene Nömm ja tak til. Hun håber nemlig, at det vil åbne op for nye jobmuligheder udenfor rejsebranchen:
- Der findes jo nærmest ingen flytrafik, så jeg tænkte, hvorfor ikke udnytte det og få noget godt ud af situationen, fortæller hun til TV 2.
Google: Kortere kurser gør en forskel
De digitale kurser har ifølge Google allerede vist sig succesfulde.
Siden 2017 har Google gennemført digitale forløb for omkring 2000 ledige danskere. Og her er otte ud af ti ifølge selskabet endt i arbejde en måned senere.
Det viser, mener Googles direktør i Danmark, Malou Aamund, at kortere kurser sagtens kan gøre en forskel.
Både samfundssind og benhård strategi
Men selvom det er nobelt af Google at give de fyrede lufthavnsmedarbejdere en hjælpende hånd, gør de det ikke kun for at være flinke.
Det forklarer Tania Ellis, som er ekspert i CSR og til daglig rådgiver virksomheder i socialt ansvar.
- Man kan både se det som samfundssind og ansvarlighed – men også en forretningsstrategi, fortæller hun til TV 2.
Ifølge hende er det meget oppe i tiden, at virksomheder profilerer sig selv som socialt ansvarlige – også fordi det kan give en anseelig forretningsgevinst.
- Google får måske profileret sig som en attraktiv arbejdsplads med værdierne det rette sted. Og samtidig er det en måde for dem at få bygget en pipeline af talenter, som potentielt kan blive nye medarbejdere for dem. Det ene behøver jo ikke at udelukke det andet, siger Tania Ellis.
Lige så vigtigt som at kunne læse
Uanset Googles motiv er det en rigtig god idé at efteruddanne de fyrede medarbejdere i IT, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Mads Peter Klindt.
- Det er en kompetence, du skal have. At have basale digitale færdigheder og forståelse for informationsteknologi er lige så vigtigt som at kunne læse, skrive og regne, siger han.
Men et fire uger langt kursus som dette vil for mange ikke være nok, mener arbejdsmarkedsforskeren.
- Nogle af stewardesserne kommer jo nok til at lave et større sporskifte, og derfor er det også vigtigt at styrke efteruddannelsen i det hele taget, siger Mads Peter Klindt.
Alligevel tror Helene Nömm, at de nye digitale færdigheder bliver brugbare for hende i fremtiden.
- Jeg har en stor drøm om at have min egen café en dag, og nu om dage fungerer det ikke uden markedsføring. Så det her kommer helt sikkert til at give mig noget helt nyt, siger hun.