Brexit

Dansk Erhverv advarer medlemmer: Forbered jer på et hårdt Brexit

Situationen er ”meget alvorlig”, lyder det fra Dansk Erhverv.

I denne uge er en ny runde af Brexit-forhandlingerne skudt i gang, og dermed er det også snart sidste udkald for en handelsaftale.

Storbritannien skal lande en aftale med EU inden årsskiftet, men helst i efteråret, hvis alt skal nå at være klappet og klart, inden briterne fra 1. januar ikke længere er bundet af EU’s regler.

Men ender parterne ikke med en aftale – et såkaldt no deal eller hårdt Brexit - vil det få store konsekvenser for dansk eksport. Og det skaber bekymring hos danske virksomheder.

Ifølge Dansk Erhverv er udsigten til en aftale nu så dyster, at de råber vagt i gevær:

-Vi håber selvfølgelig, der kommer en aftale. Men lige nu er parterne kravlet op i træerne, så vi har svært ved at se det for os. Vi anbefaler vores medlemmer, at de forbereder sig på et hårdt Brexit, fortæller Lasse Hamilton Heidemann, som er international chef i Dansk Erhverv.

Arla: Det får konsekvenser uanset

Storbritannien er et af de vigtigste eksportmarkeder for virksomhederne i Danmark. Alene i 2019 eksporterede Danmark for 102 milliarder kroner dertil.

Ikke mindst fødevareindustrien er særligt udsat, hvis det ender med et hårdt Brexit, da Storbritannien er branchens fjerdestørste eksportmarked.

Derfor skaber knuderne i forhandlingerne også stor bekymring hos Arla Foods.

- Uanset hvor godt vi forbereder os på sådan en situation, så vil det få konsekvenser, siger koncerndirektør for Europa i Arla Foods, Peter Giørtz-Carlsen.

Et hårdt Brexit vil især betyde langt højere toldsatser på de varer, som Arla Foods eksporterer meget af – eksempelvis produktet Lurpak, som er briternes foretrukne smør.

Dansk Erhverv: Situationen er alvorlig

Ifølge Dansk Erhverv gør virksomhederne derfor klogt i at handle nu fremfor at afvente situationen.

Uanset om det lykkes parterne at nå frem til en aftale eller ej, bliver handelsforholdet mellem Storbritannien og Danmark nemlig væsentligt anderledes, end det er nu, mener den internationale chef i Dansk Erhverv.

Og situationen er ”meget alvorlig”, lyder det.

- Man kan ikke bare sidde og vente på, at der kommer en politisk løsning. Det er simpelthen for tæt på, siger Lasse Hamilton Heidemann.

Forhandlinger kan fortsætte ”uendeligt”

Hvis Storbritannien og EU ikke bliver enige om en frihandelsaftale, er det dog langt fra enden på Brexit-mareridtet.

Det fortæller Poul Fritz Kjær, som er forsker i europæisk politik ved CBS.

For hvis parterne ikke lander en aftale, skal de jo stadig handle sammen, fortæller han.

- Så det vil sikkert betyde, at man om nogle måneder skal starte nye forhandlinger på nye præmisser. Så det kan sagtens blive uendeligt det her, siger Poul Fritz Kjær.