Business

I dag afgøres Parkens aktieslagsmål om 83 millioner kroner

Parken Sport & Entertainment har tidligere fået en bøde på 13 millioner kroner i sagen.

82.978.800 kroner.

Så mange penge er på spil, når Københavns Byret klokken 13 afsiger sin dom i en sag mellem et dansk rederi og Parken Sport & Entertainment, der blandt andet står bag fodboldklubben FCK og Lalandia.

Den tidligere FCK-boss Flemming Østergaard – kendt som Don Ø - samt erhvervsmanden Jørgen Glistrup spiller også hovedroller i sagen, der trækker tråde til både 00’ernes finanskrise og ulovlig aktiemanipulation.

På den modsatte side står en tidligere målmand, et rederi, der bevægede sig langt væk fra sin hjemmebane og et aktieeventyr, der endte i et mareridt.

Et aktieeventyr

Sagen startede i de tidlige måneder af 2008, da rederiet Clipper Group købte 75.000 aktier i Parken Sport & Entertainment (PS&E) til cirka 1200 kroner per aktie. I alt løb aktiehandlerne op i omtrent 90 millioner kroner.

Men da rederiet to år senere solgte sin ejerandel i PS&E, var aktiernes værdi faldet med mere end 90 procent, og væk var størstedelen af Clipper Groups investering. En salgspris på cirka 72 kroner per aktie har været nævnt i retssagen.

Stævningen på 82.978.800 kroner udgør således forskellen på den pris, rederiet købte og solgte sine aktier for, og her kunne historien egentlig slutte; med et rederi, der i månederne op til finanskrisen bevægede sig ud i et aktieeventyr, der kom til at koste dem millioner, da finanskrisen slog hul på hele markedet.

Men det gør den så langt fra.

Lukkebamser

Mens Clipper Group og andre PS&E-aktionærer med bekymrede miner kunne se aktiekursen falde gennem store dele af 2008, 2009 og 2010, holdt også andre skarpt øje med udviklingen.

I august 2010 anmeldte Finanstilsynet således Parken Sport & Entertainment for kursmanipulation. Ifølge tilsynet havde selskabets ledelse pustet aktiekursen unaturligt højt op ved at placere opkøbsordre om eftermiddagen, der skulle sikre et godt udgangspunkt for aktien dagen efter.

I fagsprog kaldes den slags opkøb ”Lukkebamser”.

I sig selv er hverken lukkebamser eller opkøb af egne aktier ulovligt for et firma, men på grund af omfanget mente Finanstilsynet, at der var tale om ulovlig kursmanipulation, der havde til formål at gøre aktien dyrere.

I 2015 fandt Københavns Byret, at Parken Sport & Entertainment, den tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard samt Jørgen Glistrup, der var administrerende direktør, skyldig i kursmanipulation.

Dommen blev anket, og to år senere nåede Østre Landsret frem til en skærpelse af straffen. Mens Glistrup og Østergaard hver blev idømt halvandet års fængsel for deres rolle i sagen, blev PS&E idømt en bøde på 13 millioner kroner.

Men heller ikke her slutter historien.

En tidligere målmand

Som en direkte udløber af byrettens afgørelse i 2015 stævnede Clipper Group nemlig Parken Sport & Entertainment.

Bag Clipper Groups millionstore opkøb i PS&E-aktierne stod selskabets ejer og grundlægger, Torben Gülnar Jensen.

I 2004 beskrev Berlingske Gülnar Jensen som lidt af en ”grå eminence i shippingbranchen”, med en kærlighed for fodbold og en fortid som målmand på B1903, en af de klubber, der senere blev bygget sammen til FC København.

Ved et retsmøde tilbage i maj forklarede Torben Gülnar Jensen via en videoforbindelse fra Bahamas, hvor han i dag bor, at Flemming Østergaard havde fortalt ham, at aktiekursen ville stige til 1800 kroner per aktie.

- Hvis man køber til en kurs på 1200, og man har en formodning om, at kursen kommer op i 1800 inden for en overskuelig årrække, virker det fornuftigt, sagde Torben Gülnar Jensen ifølge Ritzau ved retsmødet i maj.

Det er derfor, Parken Sport & Entertainment er blevet stævnet for knap 83 millioner kroner. Clipper Group mener, at de mistede de mange millioner, fordi aktieprisen var skruet kunstigt op.

PS&E har svaret ved at lave en såkaldt adcitation, hvor de har stævnet Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup i sagen. De har tidligere fået konfiskeret næsten ti millioner tilsammen.

Nu skal en dommer så afgøre, om milliontabet egentlig er Parken Sport & Entertainments fejl, om det er Østergaard og Glistrup, der skal betale, eller om det er Clipper Group selv, der må bøde. Dermed sættes et foreløbigt punktum efter mere end 12 år.

Dommen kan dog ankes.