Minister rystet af ny Danske Bank-afsløring
Over 100.000 kunder undersøges for, om de kan have betalt for meget.
At Danske Bank i årevis har inddraget for høj, for meget eller forkert gæld til flere tusinde kunder er yderst kritisabelt.
Og at det samtidig er sket hos nogle af landets mest gældsplagede og sårbare kunder, gør sagen endnu mere forkastelig.
Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) mandag:
- Jeg er rystet over denne her sag. At det kan være så stort et omfang, og at så mange mennesker er ramt. Det er rystende. Og det er ekstra bekymrende, at det handler om mennesker, der er i en svær situation i forvejen, siger han til TV 2.
TV 2 og Berlingske kunne søndag fortælle, at banken i årevis har haft en række alvorlige system- og datafejl i sine inkasso-systemer, der holder styr på bankens dårlige betalere.
Det har medført, at systemerne har beregnet kunders gæld for højt, inddrevet gæld fra de forkerte kunder og inddrevet gæld, gebyrer og renter, der er forældede, og som dermed er ulovlige at opkræve.
Har bedt om redegørelse
Ministeren siger, at de omfattende fejl rykker ved de grundlæggende principper i det at være kunde: At man har tillid til banken.
- Det er bankens ansvar, at der inddrages korrekt. Det er ikke kundens ansvar. Og det er derfor, at sagen er så alvorlig, som den er, siger Simon Kollerup.
Ministeren forventer, at kunderne får sine penge tilbage så hurtigt som muligt, men har også bedt banken om at forklare, hvordan fejlen kunne ske:
- Jeg har bedt Danske Bank om at give en redegørelse i denne her sag. Vi skal simpelthen have svar på de oplagte spørgsmål: Hvordan kan sådan noget her ske, og hvad har Danske Bank tænkt sig at gøre, for at det ikke kan ske igen, siger han.
Erhvervsministeren kan ikke sige, hvornår redegørelsen ligger klar, men forventer at, "det er meget snart”, da det både er i bankens og kundernes interesse.
Sammen med Finanstilsynet vil ministeren læse redegørelsen og vurdere, om der er taget tilstrækkelige initiativer. Derefter indkaldes partierne i den finansielle forligskreds til en drøftelse af sagen.
Kan koste bank op mod 400 millioner
Siden efteråret 2019 har konsulenthuset Ernst & Young gransket problemerne for banken.
Undersøgelsen blev indledt i forlængelse af, at en eller flere whistleblowers internt i banken gjorde opmærksom på problemerne.
Af konsulenthusets undersøgelse fremgår det, at flere af fejlene har eksisteret siden 1979. Omfanget af fejlene eksploderede, da banken i 2004 indførte et digitalt inddrivelsessystem.
De data, banken hældte ind i systemet, var ifølge de interne dokumenter behæftede med så alvorlige fejl, at over 100.000 kunder nu skal undersøges for, om de har betalt for meget til banken.
Underdirektør i Danske Bank, Rob De Ridder, oplyser i et interview med TV 2, at banken selv vurderer, at mellem 10.000 og 15.000 kunder skal have penge tilbage.
- Der er intet at være stolt af i det her tilfælde. Det er en meget alvorlig sag. Som sagt handler det her om vores mest sårbare kunder, som var i knibe. Vi er i gang med at hjælpe dem igennem de her problemer, så godt vi kan. Vi har begået fejl. Vi vil rette op på dem, og vi vil sørge for, at det ikke kan ske igen i fremtiden, siger Rob De Ridder.
Over 100.000 kunder skal undersøges
Banken oplyser, at fejlene i de fleste tilfælde beløber sig til mellem 1000 og 2000 kroner, men TV 2 kunne søndag fortælle om 86-årige Karen Villadsen, der får tilbagebetalt 48.000 kroner.
Fejlene i Danske Bank bliver af eksperter kaldt både ”grove” og ”ufattelige”.
Samlet vurderer banken selv at have opkrævet 50 millioner kroner for meget. Dertil skal lægges kompensation af kunderne og regningen til oprydningen. I alt vurderes det, at sagen kan komme til at koste banken op mod 400 millioner kroner, svarende til det beløb, banken i sin årsrapport for 2019 hensatte til en datafejl uden nærmere beskrivelser af, hvad fejlen betød.
Over 100.000 kunder bliver nu undersøgt for, om de kan have betalt for meget. Og det kan komme til at tage tid, for nogle af sagerne er så gamle, at de korrekte oplysninger kun kan fremskaffes fra bankens egne arkiver, hvor kundedata er lagret på mikrofilm.
Hvis du har haft gæld i Danske Banks inkasso-afdeling, vil vi på TV 2 meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte os her.