Business

Ny barselsfond skal gøre flere kvinder til iværksættere

Den nye barselsfond skal få flere kvinder til at springe ud som iværksættere.

En ny aftale, der skal gøre det nemmere at være nybagt forælder og selvstændig, er fredag blevet præsenteret.

Ifølge aftalen bliver de selvstændige omfattet af den fælles udligningsordning Barsel.dk på samme vilkår som private arbejdsgivere.

Det betyder, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation gennem ordningen, når de går på barsel.

Hvor meget den enkelte iværksætter konkret kan få, bliver beregnet ud fra indtjeningen. Men brancheforening for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, skriver, at beløbet samlet set kan være op til 31.000 kroner om måneden.

Som reglerne er i dag, kan man få barselsdagpenge som selvstændig, hvis man opfylder reglerne for arbejde inden sin barsel.

- Økonomisk usikkerhed under barsel skal selvfølgelig ikke afholde kvinder fra at springe ud i en tilværelse som selvstændig, udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i forbindelse med aftalen, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Få kvindelige iværksættere

Aftalen om en barselsfond for selvstændige stammer fra finansloven sidste år, og kaldes af flere ordfører for en ”sejr for ligestillingen”.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er det kun cirka hver fjerde iværksætter, der er kvinde. SMVdanmark har tidligere oplyst, at blandt alle iværksættere i Danmark, er det kun hver 12., der er kvinde under 35 år.

- Barselsfonden baner vejen for at flere kvinder vælger at blive iværksættere, udtaler Samira Nawa, der er beskæftigelsesordfører for Radikale Venstre om aftalen.

En barselsfond for selvstændige har længe været diskuteret, og var i en kort overgang også en realitet. Fra efteråret 2015 til foråret 2016 var der en ordning kaldet ”Barselsudligning for Selvstændige”, men kun ganske få nåede at benytte den.