Business

Norwegian mister milliarder - De risikerer at løbe tør for penge, siger analytiker

Norwegian har tabt 3,8 milliarder kroner i første halvår. Der er behov for nye penge i 2021.

Coronaudbruddet og restriktioner på rejser i store dele af verden har været en særdeles hård omgang for flyselskabet Norwegian.

Norwegian tabte 3,8 milliarder kroner i årets første seks måneder. Det skal ses i lyset af, at antallet af passagerer er dykket med 71 procent.

Det viser flyselskabets regnskab, der er offentliggjort fredag morgen.

Jeg ser ikke den norske stat gå ind og redde Norwegian

Jacob Pedersen, aktieanalysechef ved Sydbank og ekspert i flybranchen

Analytiker: Krisen kradser

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef ved Sydbank og ekspert i flybranchen, er regnskabet alvorlig læsning for Norwegians aktionærer.

- Selskabet står til at løbe tør for penge, når vi kigger ind i første kvartal af 2021. Man kan ikke først rykke på at få flere penge i kassen, når der egentlig ikke er flere penge tilbage. Så det her er et selskab, der løbende er på pengejagt henover de næste måneder, siger Jacob Pedersen til TV 2.

Samtidig påpeger han dog, at den opgave ikke er let med en rejsebranche i knæ. Under coronakrisen har Norwegian haft mere end 140 fly stående på jorden. Da krisen var på sit højeste, fløj selskabet kun med omkring 7-8 fly på indenrigsruter i Norge.

Nu er antallet af aktive oppe på 20 fly, og det vil stige yderligere. Men krisen er så langt fra slut, og ifølge Jacob Pedersen kan der gå et par år, før flybranchen har fundet sit fodfæste efter pandemien.

Spørgsmålet er, hvordan et selskab som Norwegian skal holde sig på vingerne indtil da. Mens deres konkurrenter i Norden, SAS, har fået en milliardgaranti fra den danske og den svenske stat, der har ejerandele i SAS, har den norske stat været mere fodslæbende med hjælp til Norwegian.

- Jeg tror ikke, den norske stat er parat til at spænde et decideret sikkerhedsnet ud under Norwegian. De måtte kæmpe enormt hårdt med bare at få adgang til statsgarantierne fra den norske stat. Jeg ser ikke den norske stat gå ind og redde Norwegian på samme måde som den danske og den svenske har reddet SAS, siger Jacob Pedersen til TV 2.

Forventede et positivt resultat før corona

Norwegian har under krisen hjemsendt eller fyret omkring 80 procent af de ansatte på grund af det lave antal flyvninger.

- Da vi gik ind i 2020, forventede vi et positivt resultat og den bedste sommer nogensinde som følge af besparelser og en mere effektiv drift, udtaler administrerende direktør Jacob Schram i en kommentar til regnskabet.

- Men så blev vi ramt af covid-19, og efterspørgslen fra kunderne stoppede mere eller mindre fra den ene dag til den anden, lyder det videre fra Jacob Schram.

Smertefuldt

Den lurende pengekrise er ikke første gang under coronakrisen, at Norwegian står over for en potentiel konkurs.

I maj lykkedes det selskabet at lave en aftale med kreditorerne og aktionærerne, som skar omkring ni milliarder kroner af selskabets gæld og sikrede adgang til en milliardstor hjælpepakke fra den norske regering.

- De seneste måneder har vi arbejdet utrætteligt for at sikre, at vi kan komme ud af denne krise som en stærkere virksomhed, der er godt positioneret til den fremtidige konkurrence.

- Nogle af disse tiltag har været smertefulde, men har været helt nødvendige, hvis vi overhovedet skal gennem det her, siger Jacob Schram.

Redningsplanen forventes at kunne holde Norwegian flyvende ind til starten af 2021.

Herefter forventer selskabet igen at skulle skaffe penge. Norwegian skriver, at pengene for eksempel kan komme fra lån eller salg af aktier på børsen.