Coronavirus

Danskerne har arbejdet hjemme som aldrig før, men chefer er ikke vilde med at fortsætte

Trods direktørernes skepsis vil mange medarbejdere gerne arbejde mere hjemme.

Under coronakrisen har mange danskere prøvet at arbejde hjemmefra i et helt nyt omfang.

Men efter et halvt år med krisen ser det ikke ud til, at virksomhederne tager hjemmearbejdet fra coronakrisen mere med sig fremover.

I en ny Voxmeter-undersøgelse foretaget for GlobalConnect blandt 250 topchefer i Danmark svarer to ud af tre direktører, at de ikke har tænkt sig at indføre mere hjemmearbejde end før coronakrisen.

Før corona var jeg imod, at vi arbejdede hjemme. Men nu har jeg jo set, at det faktisk er mere effektivt

Peder Richardt Pedersen, administrerende direktør i Weibel Scientific

En af de virksomhedsledere, som ikke har planer om at lade medarbejderne arbejde mere hjemme, er Claus Vesthammer. Han er partner i Improsec, der rådgiver virksomheder om it-sikkerhed.

I den lille virksomhed er medarbejderne vant til at bruge hinanden meget. Derfor var den første måned efter nedlukningen 11. marts "svær", fortæller han.

- Medarbejderne har en enorm gavn af hinanden og af at dele tips og tricks hen over bordet, så det har været rigtigt rart at få dem tilbage, siger han.

Manglende social kontakt

De adspurgte direktører i undersøgelsen er splittede om, hvorvidt hjemmearbejde primært er en fordel eller en ulempe.

Lige mange angiver således, at der primært er fordele ved at arbejde hjemme, som dem, der mener, at der hovedsageligt er ulemper.

Og det er helt i tråd med forskningen på området, hvis man spørger lektor på CBS, Peter Holdt Christensen, som forsker i hjemmearbejde – også kaldet distanceledelse.

Ifølge ham er der særligt én ting, man mangler på hjemmekontoret.

- En af de ulemper, der især er ved hjemmearbejde, er det sociale. Vi går også på arbejde for blandt andet at være sammen med kollegaer og opleve, at vi er en del af et socialt fællesskab. Det gør vi ikke, når vi sidder derhjemme, siger Peter Holdt Christensen.

Manglen på det sociale element var også det største minus, da alle medarbejderne i it-sikkerhedsrådgivningsvirksomheden blev sendt hjem, fortæller Claus Vesthammer.

- Vi har en rigtig god kontorkultur, så det betyder noget for teamet at være sammen. Det er sådan lidt familieagtigt, kan man sige, lyder det fra Claus Vesthammer.

Direktør blev overrasket

I en anden virksomhed har de dog haft overraskende positiv erfaring med hjemmearbejdet.

Det fortæller Peder Richardt Pedersen, som er administrerende direktør i Weibel Scientific, der producerer radarer.

- Før corona var jeg imod, at vi arbejdede hjemme. Men nu har jeg jo set, at det faktisk er mere effektivt, at vi ikke er så tæt på hinanden. Vi forstyrrer hinanden lidt for meget, når vi er tæt på hinanden, siger direktøren.

Han påpeger, at det især har været ingeniørerne, som har været glade for at kunne arbejde derhjemme, hvor der er færre forstyrrelser omkring dem.

Medarbejdere mere positive

Spørger man medarbejderne selv, har de fleste været glade for at arbejde mere derhjemme.

I en ny undersøgelse foretaget af YouGov, som Avisen Danmark omtaler, svarer 57 procent, at de gerne vil arbejde mere hjemmefra, end de gjorde inden coronakrisen.

Hos fagforeningen HK er meldingen også, at medlemmernes erfaringer med hjemmearbejde generelt har været gode.

- Langt de fleste vil rigtig gerne i gang med hjemmearbejdet, så jeg vil opfordre til, at man prøver at finde nogle gode, lokale løsninger, siger Martin Rasmussen, som er næstformand i HK.

Han håber, at de mere skeptiske ledere vil overveje de fordele ved hjemmearbejde, som viste sig under nedlukningen.

- Arbejdsgiverne kunne se, at medarbejderne var effektive, medarbejderne fik deres familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen, og de er også blevet meget mere digitalt bevågne. Så jeg synes, det er super fedt, siger han.