Unge boligejere vil være helt gældfri - men det er ikke nødvendigvis det klogeste, siger ekspert
Nederst i artiklen kan du læse forbrugsøkonomens bud på, hvad du bør gøre, hvis du er ny boligejer.
Unge boligejere drømmer om at betale hele deres boliggæld ud.
I en undersøgelse foretaget af YouGov for Realkredit Danmark svarer hele 70 procent af de 30-39 årige, at de enten er helt eller delvist enige i, at det er vigtigt at blive gældfri.
Hos den ældre generation ser det helt anderledes ud - blandt dem over 60 år er det nemlig kun 27 procent.
Og det er ikke så underligt, mener Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom hos Nordea.
- Når man er ung og ny boligejer fylder gælden meget i ens hoved. Man har måske realkreditlån, lån i banken, måske har man også lånt af svigermor og skal have nyt køkken. Derfor tynger gælden mere, fortæller hun.
Cheføkonom: Ingen grund til gældfrihed
Men det er ikke nødvendigvis en god idé at bruge alle sine penge på at afvikle sin boliggæld. Sådan lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom i Realkredit Danmark.
- Der er absolut intet økonomisk, der taler for, at du går efter at blive helt gældfri, siger han.
Ifølge cheføkonomen har unge måske en forståelse af, at gæld er noget, man skal slippe af med. Og når det kommer til forbrugslån, er det en meget fornuftig indstilling, understreger Christian Hilligsøe Heinig.
Men boliggæld er en hel del billigere end forbrugsgæld, og derfor kan der være mange fordele i at bruge sine penge på andet end at betale af på sit hus eller sin lejlighed, siger han.
Eksempelvis kan man i stedet spare mere op til sin pension eller i frie midler, som man kan bruge, når det pludselig bliver vigtigt. På den måde undgår man også at skulle låne i boligen igen med de omkostninger, der er forbundet med det, siger han.
Derfor rådgiver Realkredit Danmark heller ikke deres kunder til at afdrage hele gælden, men i stedet at man maksimalt har en belåningsgrad på 60 procent af boligens værdi, fortæller Christian Hilligsøe Heinig.
Ikke rigtigt for alle
Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen mener dog, at den fremstilling er noget forsimplet.
- Man skal gøre det, man er tryg ved, og det, der gør, at man sover bedst om natten. For nogle vil det være, at man ikke skylder noget, siger hun.
Hun er dog enig i, at der er stor forskel på forbrugsgæld og boliggæld - og at man altid skal sørge for at betale sit dyreste lån af først.
- Når du så er af med dit dyre banklån og kun skal betale af på dit realkreditlån, så skal du spørge dig selv: hvad skal være det næste? For nogle vil det være at skrue op for pensionsopsparingen. For andre vil det være at få banket boliglånet endnu længere ned, siger hun.
En af grundene til, at unge tit er mere opsatte på at få boliggælden helt ud af verden, er, at de oftere ikke har sat sig ind i alternativerne, mener Ann Lehmann Erichsen.
- Det er måske bare deres mavefornemmelse, der siger, at de gerne vil være gældfri, fordi de kan se frihed for enden af tunnellen, siger hun.
Hvis du gerne vil blive klogere på, hvad du kan gøre som ny boligejer, så giver forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen sine bud nedenfor.