Coronavaccinen er på vej - sådan skal du ifølge ekspert handle på aktiemarkedet
Tech-aktierne har været på rekordkurs under krisen, men en vaccine kommer sandsynligvis til at ændre på det.
Gennem coronakrisen har aktiemarkedet gennemgået noget af en rutsjetur.
Men med udsigt til en vaccine mod coronavirus, venter der endnu en stor omvæltning.
Det fortæller Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand.
- Den dag, vi får de første data fra en vaccine, vil der være en midlertidig, men meget kraftig stigning i aktiemarkedet. Uden en vaccine er der bekymringer for, hvad der kommer til at ske næste år, og om man vil se nye nedlukninger. Vaccinen vil fjerne en stor del af den frygt, siger Michael Friis Jørgensen
Tech-aktier steget markant
Og det er netop frygten, der særligt har båret én branche frem på aktiemarkederne de seneste måneder.
Under coronakrisen er flere af de største teknologi-aktier skudt i vejret.
I dag er det amerikanske Nasdaq-indeks, der primært består af teknologi- eller internetrelaterede aktier, således 24 procent dyrere end i starten af 2020.
Til sammenligning er det amerikanske S&P 500-indeks, der består af en mere bred palet af store virksomheder, kun steget med knap fem procent i år. Og det skal endda ses i lyset af, at flere af de aktier på S&P 500-indekset, der har klaret sig bedst, er teknologiaktier som Amazon, Nvidia og Ebay.
Ifølge Michael Friis Jørgensen skyldes den store fremgang for tech-virksomhederne de seneste måneder, at coronakrisen har ændret en stor del af vores måde at kommunikere på. Derfor har investorerne i stor stil rettet opmærksomheden mod teknologifirmaerne.
- De her teknologiaktier lever af, hvor meget af vores liv, vi lever online. Det har vi gjort meget mere under coronaen, forklarer han.
Investorer vil flygte fra teknologi
Men den buldrende fremgang for tech-aktierne varer ikke ved, advarede investeringsbanken Goldman Sachs tidligere på måneden.
Når vaccinen kommer, vil investorerne i stedet flytte deres aktiepenge over i andre typer af virksomheder, der er mere følsomme over for udviklingen i økonomien, skrev finansmediet Bloomberg på baggrund af Goldman Sachs' analyse. En analyse, Michael Friis Jørgensen er enig i.
- Alle teknologi-aktierne vil sandsynligvis miste momentum. Og så vil investorerne begynde at kigge tilbage efter de upopulære industri- og bankaktier, som blev solgt og solgt i starten af krisen, siger han.
Derfor skal man til at tænke sig godt om, hvis man er en af dem, der har smidt alle pengene efter eksempelvis Tesla eller Amazon, og i stedet begynde at balancere sine investeringer igen, lyder det fra chefaktieanalytikeren.
Ikke afgørende, hvor vaccine kommer fra
I øjeblikket er over 165 forskerhold i gang med at udvikle en vaccine mod coronavirus, og 31 vaccineprojekter er nået til den fase, hvor de bliver testet på mennesker.
Kina er det land, der har flest forskellige vacciner i spil, mens USA har postet ti milliarder dollar i seks forskellige vaccineprojekter, og i sidste uge godkendte Rusland som det første land i verden en vaccine. En vaccine, som både EU, USA og Verdenssundhedsorganisationen WHO dog har forholdt sig skeptisk over for.
Men selvom landene kæmper om at udvikle en vaccine først, vil det sandsynligvis ikke gøre den store forskel på aktiemarkedet, om det bliver USA eller Kina, der kommer først over målstregen.
- Det mest væsentlige for markedet er ikke, hvem der kommer først, men at det kan lade sig gøre. Når det lykkedes for nogen, så skal de andre nok komme efter, siger Michael Friis Jørgensen.
Corona har ændret vores fremtid
Det vigtigste, man kan gøre lige nu som investor, er at forholde sig til vaccinen i god tid, siger Michael Friis Jørgensen.
- Man er nødt til at tage stilling: Tror man på vaccinen eller gør man ikke? Man kommer ikke udenom det, siger han.
Og der er god grund til at begynde at gå tilbage til nogle af de aktier, som mange havde travlt med at sælge i starten af coronakrisen, nu hvor sandsynligheden for, at vaccinen kommer på et tidspunkt er så stor, lyder det fra chefaktieanalytikeren.
Men selvom investorerne bør balancere deres aktier mere, er der ingen grund til at sælge alle teknologi-aktierne, bare fordi vi sandsynligvis går mod lysere tider med en vaccine.
- For coronaen har skabt en anderledes fremtid, og vi kommer til at leve mere online. Derfor skal man, når man kigger ti år frem, stadig investere i teknologi, siger Michael Friis Jørgensen.