Business

Boligpriserne har aldrig været højere - se her, hvad situationen er i din kommune

Mens villaer og rækkehuse er blevet 33 procent dyrere i Frederikshavn , er prisen faldet med 13 procent på Norddjurs.

Det har aldrig været dyrere at købe et nyt hjem, end det er lige nu.

I kølvandet på coronakrisen er boligpriserne nemlig skudt i vejret, og er nu på landsplan højere, end man nogensinde har målt før. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Måske er det bare et skvulp, der er røget ud af ketchupflasken

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom ved Nordea Kredit

Allerede i juni kravlede salgspriserne for både huse og lejligheder længere op, end man før havde set - men himmelflugten stoppede ikke der.

På trods af store kommunale forskelle steg huspriserne i gennemsnit med yderligere 1,1 procent i juli, mens ejerlejligheder blev 2,1 procent dyrere. Og ser man på det seneste år, er de steget med henholdsvis 3,4 og 6,1 procent.

Og det skyldes ifølge boligøkonom ved Jyske Bank Mikkel Høegh at der er for få huse til for mange købere.

- Vi ser lige nu et boligmarked, som er utrolig stærkt. Der er masser af købere, men også få sælgere, og det er med til at presse priserne opad.

Et sælgers marked

Startskuddet for boligmarkedets højsæson lyder normalt i foråret, men i år blev det forpurret af coronakrisen.

Og selvom størstedelen af Danmark efterhånden er åbnet op igen, spøger utrygheden stadig blandt dem, der overvejer at sælge, fortæller Mikkel Høegh:

- De måneder, hvor boligmarkedet var lukket ned, har gjort, at mange helt har udskudt at sælge deres bolig. Og så er der nok også nogle, som stadig er tilbageholdende med at få en masse mennesker ind i deres hjem, siger han.

Men på trods af at der i sidste uge var knap en femtedel færre boliger til salg på boligsiden.dk, end der plejer, er køberne alt andet end tilbageholdende.

På den anden side af markedet har den ekstra tid bag hjemmets fire vægge nemlig skubbet de boligsøgende ud af startboksene. Det forklarer Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom hos Nordea Kredit:

- Mange har haft lejlighed til at se boligen igennem og gøre status. Når man samtidig ikke kan komme ud at rejse, og derfor har lidt flere penge end normalt, så kan tanken om et nyt hjem hurtigt melde sig.

Og sammen med en historisk lav rente på eksempelvis boliglån har overtallet af pengestærke købere skabt et marked, hvor priserne ikke er til forhandling.

- Det er svært at få et afslag på prisen, når der er så mange købere. Det er sælgers marked i øjeblikket, og de når simpelthen ikke at blive møre, siger Lise Nytoft Bergmann.

Sikrer ferie med dansk sommerhus

Men overskuddet af både tid og penge har ikke kun fået danskerne til at se sig om efter en ny helårsbolig.

I løbet af juli steg også priserne på sommerhuse til et niveau, som er 2,2 procent højere end måneden før og syv procent højere end i 2019. Og det skyldes ifølge Nordeas boligøkonom, at mange danskere har måttet vinke farvel til sommerens rejseplaner.

- Jeg tror, at alle, som gennem de seneste år har gået og drømt om et sommerhus, har sagt, at nu er det nu. Det jo en oplagt anledning til at få det købt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Og selvom Mikkel Høeg er enig i, at drømmen om at slippe væk fra hverdagen har fået flere til at investere i et hjem udenfor hjemmet, peger han også på en anden mulig årsag til det høje sommerhussalg.

Nemlig frygten for at blive smittet med Covid-19.

- Udover at sikre et sted at holde ferie passer et sommerhus også ret godt ind i de tendenser, der har været under coronapandemien, hvor folk gerne vil have frisk luft og afstand til andre, siger han.

Et skvulp i en ketchupflaske

Selvom priserne på både huse, lejligheder og sommerhus er nået ekstraordinært højt op, er der dog ingen garanti for, at de bliver der.

Ligesom aktiviteten på boligmarkedet normalt stiger i foråret, plejer det nemlig at sagtne farten i efteråret. Men det er i år særligt svært at spå om, mener Mikkel Høeg:

- I år er det hele blevet forskudt, så man kunne godt forestille sig, at der kommer en indian summer på markedet.

Han understreger dog samtidig, at endnu et alvorligt udbrud af coronasmitte eller store fyringsrunder, når hjælpepakker og lønkompensationsordninger udløber, kan sende markedet på tilbagetog.

Og derudover er der ifølge Lise Nytoft Bergmann en risiko for, at det hektiske marked pludseligt taber fart, hvis flertallet af boligkøberne finder sig et nyt hjem henover sommeren.

- Der har allerede været mange handler igennem. Så måske er det bare et skvulp, der er røget ud af ketchupflasken, fordi den er blevet rystet. Så kan der være færre købere tilbage i slutningen af året, siger hun.