Coronavirus

Milliardudgift til reparation af vindmøller giver Vestas minus

Trods udfordringer under coronakrisen, klarer Vestas det "imponerende", mener aktieanalytiker.

Selvom Vestas har leveret langt flere møller, har de ikke tjent flere penge. Tværtimod.

Det fremgår af den danske vindmølleproducents regnskab, som er offentliggjort tirsdag morgen.

I andet kvartal har selskabet haft en omsætning på cirka 26,4 milliarder kroner, som er en stigning på 67 procent i forhold til andet kvartal sidste år. Fremgangen er især trukket op af, at der er blevet leveret og installeret flere møller i USA.

Den større omsætning har dog ikke været nok til at give overskud for Vestas, da udgifterne ligeledes er blevet større.

Reparation og opgradering

I regnskabet forklarer Vestas selv, at udgifterne blandt andet har været stigende på grund af reparationer.

Den danske vindmølleproducent har i kvartalet afsat 1,3 milliarder kroner til en reparation og opgradering af vindmøllevinger, som selskabet har leveret.

Det er dog et engangsbeløb, som man ikke skal bekymre sig for meget over, mener Jacob Pedersen, som er aktieanalytiker i Sydbank.

- Hvis det er inddæmmet og bare er en engangsridse i lakken for Vestas, så ligner selskabet altså stadig en meget, meget stærk aktør i markedet, siger han.

Flaskehalse under coronakrisen

En anden stor udgift, Vestas er stødt ind i dette halvår, er logistiske udfordringer og flaskehalse i forsyningskæden som følge af coronakrisen.

Samlet har det i andet kvartal givet Vestas et underskud på cirka 37 millioner kroner. Det er en markant forværring fra samme periode sidste år, hvor Vestas kunne mønstre et overskud på 670 millioner kroner.

Vestas kan trods underskuddet glæde sig over, at koncernen har en rekordstor ordrebog, så der er udsigt til masser af opgaver i fremtiden.

Ordrebogen havde ved udgangen af kvartalet en værdi af 261 milliarder kroner, men alligevel har coronaudbruddet skabt mere usikkerhed end normalt for Vestas.

- Den globale pandemi og økonomiske nedgang vil fortsætte med at skabe usikkerhed i 2020, men vi har tillid til vores evne til at sikre forretningens fortsatte drift på tværs af hele værdikæden, siger koncernchef Henrik Andersen i en kommentar til regnskabet.

"Imponerende" mener analytiker

Ser man på hele året, forventer Vestas ikke at kunne tjene helt så mange penge, som man havde regnet med før udbruddet af coronavirus.

Derfor regner Vestas med at lande en overskudsgrad i 2020 - altså hvor stor en del af omsætningen, der bliver til indtjening - på fem-syv procent. I starten af året var forventningen syv-ni procent.

Alligevel er coronakrisen ikke en alvorlig trussel for Vestas, mener Jacob Pedersen.

- I forhold til hvor hårdt ramt mange andre virksomheder er, er Vestas ikke så hårdt ramt, siger aktieanalytikeren.

Han mener, at det er "imponerende", at Vestas formår at levere det, de havde planlagt i år, trods udfordringerne under coronakrisen, og at Vestas også ser ud til at kunne levere stærke resultater i både 2021 og 2022.

- Men det kræver selvfølgelig, at der ikke kommer flere af denne her type engangsproblemer. Og så er det klart, at det også ville hjælpe Vestas, hvis der kom styr på coronasituationen, siger Jacob Pedersen.