Business

Det amerikanske kongetal vidner om, at verdens største økonomi stadig er usikker

Selvom der er fremgang at spore, at der stadig høj arbejdsløshed i USA, fortæller chefstrateg hos Nykredit Frederik Engholm.

Det amerikanske kongetal, som netop er blevet offentliggjort, viser en jobvækst på 1,8 millioner nye jobs i USA i juli. Det gav en samlet arbejdsløshedsprocent på 10,2 procent.

Selvom det er en fremgang, er det en markant mindre fremgang end sidste måneds kongetal, som lød på 4,8 millioner jobs.

Hver måned offentliggør USA kongetallet, som viser den amerikanske jobvækst i brancher udenfor landbruget. Tallet giver samtidig det mest sikre bud på ledighedens og økonomiens udvikling i verdens største økonomi.

Tallet er vigtigt for Danmark

Og selvom det umiddelbart synes langt væk, er tallet vigtigt for dansk økonomi, fortæller Frederik Engholm, som er chefstrateg hos Nykredit.

- Det har afgørende betydning for os herhjemme, at vi, inden der går for lang tid, får hevet nogle af de amerikanere tilbage på arbejdsmarkedet, som har mistet deres jobs. Danske virksomheder eksporterer i stor stil til USA, og derfor er de her tal så vigtige, siger han.

Stigning af coronasmittede har stor betydning

Der er altså tale om en fremgang, men ifølge Frederik Engholm er der stadig ingen grund til at juble.

For i det store billede er der tale om en mindre fremgang - og en væsentligt lavere fremgang end sidste måneds 4,8 millioner jobs. Det vidner om, at der stadig er høj arbejdsløshed i USA, samt at det vil tage lang tid, før alle arbejdsløse amerikanere, der har mistet deres job under coronakrisen, er tilbage i arbejde.

- Det betyder, at usikkerheden omkring den amerikanske økonomi vil være stor i lang tid, siger Frederik Engholm.

Endnu en faktor, der har en stor betydning, er, at en række amerikanske stater har oplevet en stigning i antal smittede med coronavirus, og derfor har de strammet restriktionerne.

- Det, har vi en klar forventning om, vil afspejle sig i jobtallene.

Mange kortvarigt arbejdsløse

Også det amerikanske ledighedstal blev onsdag forbedret en smule i forhold til sidste uge. Der var således registreret 1,2 millioner nye ledige - lidt mindre end ugen før, hvor der blev registreret 1,4 millioner. Et historisk højt tal, men dog lavere end i starten af coronakrisen.

Den amerikanske arbejdsløshed steg kraftigt i starten af krisen, hvor millioner af amerikanere mistede deres arbejde, men faldt efterfølgende, da USA begyndte at åbne samfundet op igen. Derfor har mange amerikanere været arbejdsløse, men i relativt kort tid.

Og restaurationsbranchen har stået for en kæmpe del af fremgangen, fortæller Frederik Engholm.

Nogle af de brancher, som stadig har det hårdt, er eksempelvis shoppingcentre og andre jobs, hvor man har direkte kontakt med mennesker.

- En del af de jobs er lavtlønnede, så der er tale om mennesker, som i forvejen stod i en skrøbelig situation, lyder det fra chefstrategen.

Den lille fremgang i de amerikanske jobtal lander en uge efter, det blev opgjort, at USA's bnp skrumpede med 9,5 procent fra første til andet kvartal. Et større dyk er ikke set i de 70 år, hvor der er ført statistik over udviklingen.

- Den amerikanske økonomi er på den måde banket fem år tilbage og oplevede i andet kvartal det største økonomiske tilbageslag nogensinde målt, sagde Søren V. Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, om USA's bnp.