Business

Stigende salg af medicin skaber overskud hos Novo Nordisk - men coronakrisen har stadig sat sine spor

Medicinalindustrien er generelt ret stabil, også under konjunktursvingninger, forklarer en cheføkonom.

Novo Nordisk har i første halvår nydt godt af kunder, der på grund af coronavirus har købt mere medicin til deres varelagre.

I alt tjener selskabet 22,5 milliarder kroner. Det viser Novo Nordisks halvårsregnskab.

Da Novo Nordisk i maj kom med regnskab for årets første tre måneder, var der også stor fremgang at spore. Salget voksede på daværende tidspunkt med tocifrede procentsatser, blandt andet fordi de store kunder købte stort ind under coronakrisen.

Hamstringseffekten er forsvundet

Hamstringseffekten er imidlertid forsvundet, og det har sat sine spor i regnskabet, hvor kurven for salget i andet kvartal er helt flad.

Men det er ikke noget, der overrasker Michael Friis Jørgensen, som er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand.

- Lagrene derude nedbringes, for folk er ikke længere så bange for, at vi ikke kan få bragt varerne rundt omkring i verden. Desuden bliver amerikanerne arbejdsløse, og det specielle ved det amerikanske arbejdsmarked er, at det er den måde, man er forsikret på (gennem sit arbejde, red.), og det er den måde, man får medicin på.

Relativt stabil industri

Cheføkonom hos Børsen, Steen Bocian: Vi er heldige at have en stærk medicinalindustri i Danmark.

Det var dog noget, Novo Nordisk havde forudset, og Michael Friis Jørgensen siger også, at man skal se på regnskabet samlet.

Også den øverste chef hos Novo Nordisk, administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen, forklarer den flade kurve i andet kvartal med, at der blev indkøbt til lager i stor stil i første kvartal.

- Det er jo klart, at folk begynder at bruge af det lager, og så køber de ikke produkter. Samtidig lukker lande ned, så kan folk ikke komme til læge, og så er der ikke så mange patienter, der starter på produkter, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Hvorfor er Novo Nordisk vigtig for dansk økonomi?

I 2019 betalte Novo Nordisk 7,5 milliarder kroner i selskabsskat - det svarer til 12 procent af den samlede selsskabsskat i Danmark.

Novo Nordisk har 16.000 danske medarbejdere, som sidste år stod for at betale én procent af den samlede indkomstskat i Danmark.

Selskabet eksportede i 2019 for 95 milliarder kroner, hvilket er 13 procent af den samlede danske vareeksport.

Kilde: Novo Nordisk

Medicinalindustrien er generelt ret stabil, fordi den ikke er lige så følsom overfor konjunktursvingninger. Sådan lyder det fra cheføkonom hos Børsen, Steen Bocian.

For selvom coronakrisen kradser hos mange virksomheder, er medicin en vare, der med god grund bliver prioriteret af forbrugerne.

Derfor er vi også særligt heldige at have en stærk medicinalindustri i Danmark, fortæller Steen Bocian.

- Det her er en sektor, som er meget vigtig for dansk økonomi og en sektor, som vi måske i øjeblikket får stor glæde af, fordi vi står i en stor krise, siger han.

- Vi er gået fra, at industrien for ti år siden udgjorde cirka 10 procent af vores vareeksport til nu at udgøre cirka 25 procent.

Krisen kan ramme på lang sigt

På den lange bane kan coronakrisen få konsekvenser for Novo Nordisk, når andre lande bliver hårdere ramt af krisen. For så kan Novo Nordisk risikere at miste en del af deres eksportmarked, forklarer Steen Bocian.

Eksempelvis vil nogle af de lande, som er særligt hårdt ramt økonomisk, måske vælge at spare på de avancerede produkter, som Novo Nordisk også eksporterer.

Mange lande står pludselig med udgifter til eksempelvis hjælpepakker, som går hårdt ud over det offentlige budget.

- Og det betyder nok også, at der vil være et pres fra andre lande for at prøve at presse udgifterne ned. Noget, som Trump længe har presset på for, forklarer Steen Bocian.

Han vurderer, at et dårligt kvartalsregnskab for Novo Nordisk i det lange løb ikke vil være noget, der får effekt på den danske økonomi.

Og spørger man den øverste chef hos Novo Nordisk, er han ikke bekymret for selskabets økonomi på kort sigt.

- Det er klart, at der vil være færre penge at bruge, hvis et samfund bliver fattigere - også på sundhed. Men på en overskuelig horisont er jeg ret fortrøstningsfuld, for vi hjælper kronisk syge patienter, og diabetes går ikke væk, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Heller ikke Michael Friis Jørgensen er bekymret for Novo Nordisk.

- Coronakrisen har en negativ effekt, men den er marginal. Og med en bundlinje på ti milliarder er man ret godt beskyttet.