Business

Selvstændige fik tilbudt akut dagpengehjælp – men kun omkring 100 takkede ja

Forventningen var, at minimum 4000 selvstændige ville benytte ordningen.

I løbet af den seneste måned har selvstændige erhvervsdrivende haft en helt særlig mulighed.

Siden 9. juli har de nemlig kunnet modtage dagpenge uden først at skulle optjene retten til dem, hvis de lukker og slukker deres virksomhed og melder sig ind i en A-kasse.

Formålet med ordningen var at holde hånden under små erhvervsdrivende under coronakrisen, men der har ikke ligefrem været rift om den nye ordning, som udløber på lørdag.

Der er nemlig kun omkring 100, der har meldt sig ind i en af de fire største A-kasser.

Og det overrasker Karsten Mølgaard Jensen, som er administrerende direktør i de selvstændiges A-kasse, ASE.

- Lige nu er der et meget lille vindue, hvor man har en historisk mulighed for at sikre sin indkomst mod alle de usikkerheder, som coronakrisen har påført os alle sammen. Derfor er det super vigtigt, at man udnytter det, siger han.

Ikke stor tiltro til ordning

En af dem, der ikke har valgt at gøre brug af ordningen, er Mads Mørkeberg, som er medejer af virksomheden Sandwichen by Mørkeberg og Toft.

- Jeg er rigtig skeptisk over situationen, fortæller han.

Ifølge Mads Mørkeberg har han fået minimalt udbytte af regeringens hjælpepakker under coronakrisen, fordi hans sandwich-virksomhed havde underskud i det seneste regnskabsår på grund af investeringer i to nye butikker.

Han har ikke større tiltro til den nye ordning, som kræver, at han lukker sin virksomhed. Den kæmper han nemlig stadig for at holde oven vande.

- Vi har det iværksætterhjerte, vi har, og vi har knoklet hernede i rigtig mange timer. Og det lider vi under nu, siger han.

Iværksættere mere risikovillige

Det er netop iværksætternes kamp for at holde virksomhederne i live, der gør ordningen så utiltalende for de selvstændige, mener Alexander Nepper, som er politisk chefkonsulent i organisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark.

- Det er det fokus, du har, når du er selvstændig. Der tænker du ikke på, hvad du skal lave bagefter, hvis det ikke går, siger han.

Også administrerende direktør i ASE, Karsten Mølgaard Jensen, mener, at denne her situation er meget karakteristisk for de selvstændige, som er vant til usikre tider.

- Det er klart, at det ligger jo mere i de selvstændiges DNA, at de er mere risikovillige, siger han.

Kun halvdelen af selvstændige erhvervsdrivende i Danmark er medlem af en A-kasse, mens det for lønmodtagerne gælder for otte ud af ti. Men alligevel mener Karsten Mølgaard Jensen, at virksomhedsejerne bør udnytte ordningen.

Udviklingen i coronakrisen er nemlig så uforudsigelig, at de selvstændige gør klogt i at sikre sig netop nu, inden fristen udløber 8. august, mener han.

Bredt politisk flertal bag

Den nye dagpengeordning blev vedtaget af et bredt politisk flertal som en del af regeringens hjælpepakker.

Forventningen var, at minimum 4000 selvstændige ville benytte ordningen.

Men på trods af den begrænsede opbakning fra de selvstændige har ordningen stadig tjent sit formål. Det mener den fungerende politiske ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen.

- Vi har forsøgt at lave det så fleksibelt som overhovedet muligt. Men i sidste ende er det jo op til den enkelte, om man vil forsøge at køre videre med sin virksomhed, eller modtage de her penge, siger han.