Coronavirus

87.000 jobs er forsvundet under coronakrisen: Vanvittige tal, siger ekspert

Lars Wortmann var flyttet tværs over landet for et job som kok, men da coronakrisen ramte, fik han en fyreseddel. Nu overvejer han at skifte branche.

I løbet af de tre forårsmåneder forsvandt 87.000 danske jobs. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Det er helt vanvittige tal. Vi har ikke set noget lignende før, siger Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank, i 'Go' aften LIVE'.

De forsvundne jobs svarer til, at den vækst i antallet af beskæftigede, der er sket siden slutningen af 2017, er væk.

I maj forsvandt 14.000 danske jobs, og et af dem var Kristian Plambeck Lassens. Han var ansat som pilot i firmaet JetTime, der i går blev erklæret konkurs.

Kristian Plambeck Lassen har prøvet det før – som pilot vænner man sig til, at det går op og ned i en konjunkturfølsom branche.

- Men vi er vant til at have en udvej. Det har vi ikke den her gang, for flytrafikken er ramt i hele verden, siger han.

Et stort mørketal

Flybranchen er et af de erhvervsområder, der er hårdest ramt af coronavirussen. Fordeler man de 87.000 forsvundne stillinger ud på forskellige brancher, ligger handels- og transportssektoren på en klar førsteplads målt på antal forsvundne jobs.

Den næsthårdest ramte branche er kultur, fritid og anden service. Den kategori omfatter blandt andet arbejdspladser på biblioteker, teatre og frisører. Her er over 12 procent af alle jobs forsvundet. Se den præcise oversigt over, hvilke job der indgår i statistikkens kategorier, her.

Opgørelsen over de 87.000 forsvundne jobs er behæftet med en større usikkerhed end normalt, lyder det fra både Danmarks Statistik og Las Olsen.

Blandt andet tæller de opsagte, der stadig får løn, ikke med i opgørelsen. Heller ikke folk på lønkompensationsordninger er med i statistikken, og det skaber et mørketal.

- I virkeligheden er ledigheden større, siger Las Olsen.

En anderledes krise

Ser man på grafen over de danske jobs falder den stejlere, end da finanskrisen ramte i 2008.

Dengang mistede over 200.000 danskere jobbet, men det skete over en periode på to år.

- Den her krise har en anden dynamik, fordi det "bare" er nedlukning, siger Las Olsen.

Selvom tallene er høje og kommer pludseligt, er der også fordele ved den måde, krisen har ramt økonomien i kølvandet på coronavirussen.

- Det er meget hårdt med en sådan nedlukning. Men det gode ved den er, at man også kan åbne igen, siger Las Olsen.

Ifølge ham betyder det, at vi relativt hurtigt kan genetablere mange arbejdspladser og vende tilbage til normalen, og at vi hurtigere kan komme tilbage på økonomisk ret kurs, end det var tilfældet ved krisen i 2008.

- Det er en utrolig, vanvittig dyb krise, men vi kan komme hurtigere ud af den, end vi plejer. Under finanskrisen skulle man genetablere hele efterspørgslen, men det er ikke samme situation nu, siger Las Olsen.

Fyreseddel kan betyde nyt fag

En anden, der er blevet opsagt under pandemien, er 29-årige Lars Wortmann. Han arbejdede indtil for nyligt som kok – et fag, der også ligger i den branche, der er hårdest ramt målt på antallet af arbejdspladser.

Lars Wortmann var ellers flyttet tværs over landet fra Aabenraa til Holbæk for jobbet, men da krisen ramte, fik han en fyreseddel.

- Det var ret skidt, og jeg blev ret ked af det. Jeg elsker virkelig at lave mad og den atmosfære, der er i en restaurant, siger han.

Selv om han allerede har søgt flere kokkejobs og været til jobsamtaler, er Lars Wortmann ikke afvisende over for at skifte fag, hvis det kan være opskriften på et job. Han har både overvejet et job som kørende sælger eller kokke-faglærer.

Lang tid, før vi er tilbage

Den strategi kan der godt være mening i, lyder det fra cheføkonom Las Olsen. Ifølge ham er det at skifte spor altid en individuel afvejning.

- Meget åbner igen nu, og mange af jobbene kommer igen. Men hvis man arbejder for eksempel i hotel- eller turistbranchen, kan man forestille sig, at der går lang tid, før det er tilbage til normalen, siger han.

Cheføkonomen vurderer, at det vil tage lang tid, før alle brancher er helt tilbage.

- Der går nok et par år, før vi er helt tilbage, siger Las Olsen.

Se hele indslaget om coronavirus og arbejdsløshed i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.