Business

Mandag tjente Jeff Bezos nok til at købe 13 forskellige C25-selskaber

Jeff Bezos' formue er tæt knyttet sammen med selskabet Amazon. Mandag skød aktiekursen i vejret.

For verdens rigeste mand, amerikaneren Jeff Bezos, var mandag ikke bare god. Den var historisk god.

Fra aktiemarkedet åbnede til det lukkede igen, voksede Bezos' personlige formue således med 13 milliarder dollars, hvilket svarer til cirka 86,5 milliarder kroner. Og selv hvis man spreder Bezos' indtjening ud over hele mandagsdøgnet, svarer det til, at han tjente en million danske kroner i sekundet.

Det er den største enkeltstående stigning siden 2012, skriver erhvervsmediet Bloomberg med henvisning til deres Bloomberg Billionaires Index.

Til sammenligning er det kun halvdelen af aktierne i det danske eliteindeks, C25, der er mere værd. Det vil altså - i teorien - sige, at Bezos kunne købe alle aktierne i halvdelen af C25-selskaberne udelukkende med de penge, han tjente mandag.

Aktiefest

Jeff Bezos var allerede inden formuehoppet verdens rigeste person ifølge Bloombergs opgørelse. Bezos har særligt tjent sine penge på internetvirksomheden Amazon, som han selv stiftede i 1994.

I starten solgte Amazon primært bøger via internettet, men i dag er virksomheden en global magtfaktor på tværs af mange områder, blandt andet onlinehandel i alle afskygninger.

Det afspejler sig også i Amazons markedsværdi på knap 1600 milliarder dollars – 10.500 milliarder danske kroner – der er blandt de største i verden. Det er cirka tre gange mere end alle selskaberne i det danske C25-indeks tilsammen er værd.

Det er netop den enorme værdi af Amazon, der er årsagen til Bezos’ historisk store fortjeneste. Mandag steg Amazon-aktien, som Bezos fortsat er storaktionær i, således med intet mindre end 7,9 procent.

Dermed voksede Bezos' formue – i hvert fald på papiret – med 13 milliarder dollars eller 86,5 milliarder danske kroner.

Én dags arbejde overgår alle danskere

For at forstå, hvor enormt mange penge, der er tale om, kan man kigge på, hvilken placering på Bloombergs Billionaires Index Jeff Bezos ville lande på, hvis man fjernede alt andet end det, han tjente mandag.

Tager man kun udgangspunkt i de milliarder, Bezos formue voksede med mandag, ville han blive placeret lige uden for top 125 over verdens rigeste.

Det er selvfølgelig langt fra hans nuværende førsteplads, men omvendt ville mandagens formuegevinst sende ham langt over eksempelvis Niels Louis-Hansen, der er storaktionær i danske Coloplast, og som, ifølge Bloomberg, er den rigeste dansker. Niels Louis-Hansens personlige formue er ifølge Bloombergs opgørelse cirka 9,6 milliarder dollars.

Næste dansker på listen er Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen. Bloomberg anslår hans formue til at være 5,5 milliarder dollars.