Business

KFC vil 3D-printe kyllingenuggets fra celler i et laboratorie

Fastfoodkæden vil i et forsøg bruge en bioprinter til at fremstille deres kyllingenuggets. Lang tid før det bliver normen, siger ekspert.

I en nær fremtid vil du måske kunne nyde en sprød kyllingenugget, uden at en fugl har måttet lade livet for det.

Fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken, bedre kendt som KFC, vil nemlig til at producere nuggets af kød, der er bioprintet i et laboratorie. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelesen har man udviklet teknologi, der ved hjælp af kyllingeceller og plantemateriale kan skabe kød, der har smag og tekstur som kyllingekød, "næsten uden at involvere dyr i processen".

I første omgang er der tale om en forsøgsordning på det russiske marked, men planen er, at det laboratorieskabte kød skal rulles ud globalt, "hvis det er muligt", skriver KFC.

- Vores eksperiment med at teste 3D-bioprintteknologi for at skabe kyllingeprodukter kan hjælpe med at adressere en række forestående globale problemstillinger, skriver selskabet endvidere.

Ifølge KFC er denne måde at producere kød på langt mere miljøvenlig: Det bruger halvt så meget energi, udleder 25 gange mindre drivhusgas og bruger hundrede gange mindre land end traditionelle metoder.

Celler vokser i tanke

Når man 'printer' biologisk materiale som kød i et laboratorie, bruger man 3D-printteknologi til at skabe kødlignende struktur ud fra kunstigt dyrkede proteinceller - i KFC's tilfælde fra kyllinger.

Men hvordan fungerer det egentlig, når man producerer kød i et laboratorie - uden at slagte nogen dyr i processen?

Ifølge Anne Louise Dannesboe Nielsen, Centerchef for fødevareteknologi på Teknologisk Institut, sker processen nogenlunde således:

Man tager celler fra et levende dyr og placerer dem i en petriskål eller tank. Her reproducerer muskelcellerne sig selv ved hjælp af konstant tilførsel af helt specifikke næringsstoffer og eventuelt hormoner.

Strukturen mangler

Selvom KFC nu melder ud, at de vil til at eksperimentere med at servere laboratoriedyrket kød, er Anne Louise Dannesboe Nielsen dog skeptisk over for, om det vil blive rullet bredt ud lige foreløbig.

Selvom man flere steder i verden er langt fremme med at lave kød i laboratorier, er der nemlig stadig to store udfordringer for denne type kød.

- Udfordringen er at få den helt rigtige smag og tekstur - at det føles rigtigt at tygge i, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen.

Når man producerer proteinceller i et laboratorie, har det nemlig ikke form som en muskel, som når det vokser frem i et dyr. Materialet har altså ikke helt den samme struktur, man kender fra kød.

Det er formentlig derfor, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen, at man i KFC's laboratorienuggets også tilføjer planteprotein. Man har nemlig lang erfaring med at lave kødlignende strukturer ud af især sojabønner og ærter.

Ekspert: Vil se det, før jeg tror det

Derfor tror hun ikke, at man vil se KFC skifte hele produktionen ud lige foreløbig. Udover at være udfordret på smag og struktur, er produktionen af laboratoriekød tilmed stadig dyr.

Der kan dog være gode fremtidsudsigter for denne type dyrket kød, mener hun.

- Der kommer til at komme mange alternativer til kød, og det her bliver et af dem. Det er både af bæredygtighedshensyn og også, fordi det på sigt kan blive billigere end almindelig kødproduktion, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen og tilføjer.

- Spørgsmålet er, om forbrugerne vil tage imod sådan noget, eller om det virker for kunstigt. Det handler om at få folk til at forstå, at det er præcis det samme.