Business

Apple besejrer Vestager i historiens største skattesag

Irland går glip af skatteindtægter for næsten 100 milliarder - men vil alligevel være tilfredse, mener korrespondent.

Den amerikanske teknologigigant Apple har vundet et vigtigt slag i historiens største skattesag.

Det har Den Europæiske Unions Ret onsdag besluttet.

For fire år siden blev Apple dømt til at betale 13 milliarder euro - knap 97 milliarder danske kroner - i erstatning til den irske statskasse. Sagen blev ført af EU's konkurrencemyndigheder, hvor danske Margrethe Vestager er kommissær.

Sagen handler om, at Apple gennem en årrække har betalt ned til 0,005 procent i skat i Irland, men det er sket efter aftale med de irske myndigheder. Derfor har landet også modsat sig bøden, da den potentielt kan skræmme andre internationale virksomheder fra at placere sig i Irland.

Tidslinje: Apples slagsmål med EU

  • September 2014: EU-Kommissionen indleder en formel undersøgelse af skatteaftalen mellem Irland og Apple.
  • August 2016: Undersøgelsen konkluderer, at Irland har givet ulovlige skattefordele til Apple. Det gjorde det muligt for techgiganten at slippe for billigt i skat. Kommissionen kræver, at Apple betaler 13 milliarder euro svarende til næsten 100 milliarder kroner i ekstra irske skatter for perioden 2003-2014.
  • September 2019: Apple meddeler, at selskabet ikke har tænkt sig at acceptere skattesmækket på 13 milliarder euro. Sagen indbringes for EU-domstolen.

Men en sådan aftale var - ifølge EU-Kommissionen - et brud på EU-reglerne for statsstøtte, og derfor blev Apple i første omgang tildelt det historisk store skattesmæk. Men det har Den Europæiske Unions Ret altså nu underkendt.

Kan få vidtrækkende konsekvenser

Ifølge TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard, er der tale om "en alvorlig sag" for Margrethe Vestager, der potentielt kan få vidtrækkende konsekvenser.

I første omgang ser den irske statskasse ud til at gå glip af op mod 100 milliarder kroner, men alligevel vil regeringen i Dublin formentlig være tilfredse, vurderer Svenning Dalgaard:

- De store, internationale virksomheder, der har valgt at lægge deres hovedkvarter i Irland, kan fortsætte med det og være sikre på, at de ikke skal betale mere i skat end det, de kan forhandle sig til med finansministeren i Dublin, siger Svenning Dalgaard.

EU med Vestager i spidsen tager nu dommen til efterretning.

- Vi vil studere dommen grundigt, og vi vil overveje de næste skridt, udtaler Margrethe Vestager i en skriftlig udtalelse efter afgørelse, ifølge Ritzau.

Dommen kan blive appelleret til Court of Justice, der er den højeste retsinstans i EU-regi. Dermed kan der gå flere år endnu, før det sidste punktum bliver sat i sagen.