Business

Se kortet: Så meget kan boligpriserne falde i dit område

Formanden for ejendomsmæglerkæden EDC forventer ikke prisfald. Nybolig er mere i tvivl.

Coronakrisen kommer til at sætte sig på boligmarkedet over de kommende seks måneder, men det bliver ikke nogen katastrofe.

Sådan lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank og manden bag en ny prognose over regionale huspriser.

Ifølge cheføkonomen vil huspriserne på tværs af landet falde tre procent, men nogle landsdele vil blive hårdere ramt end andre. Værst ser det ud til at gå ud over husejerne i Sydjylland og i Københavns omegn, der står til at miste cirka fem procent af deres boligs værdi.

Omvendt ser husejerne på Bornholm og på Syd- og Vestsjælland ud til at klare sig bedst igennem de næste seks måneder med et minimalt værditab på cirka én procent.

- Der er forskelle på, hvordan husmarkedet bliver ramt i landet, men for mig skinner det igennem, at der ikke er nogen landsdele, der falder helt igennem. Det er en positiv nyhed, siger Jeppe Juul Borre til TV 2.

Dommedagsprofetier

For få måneder siden stod dommedagsprofeterne ellers nærmest i kø. I april forudså de økonomiske vismænd, at det danske boligmarked ville miste 8-11 procent af sin værdi i løbet af 2020, mens direktøren for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen mente, at et prisfald på ti procent ikke var noget dårligt bud.

- Vi står foran en katastrofe på boligmarkedet, men det er ikke den samme fuldstændige nedsmeltning, som man kunne frygte, og som vi har set før. Det hele kommer ikke til at skvatte sammen, lød det fra Liliegreen i slutningen af april.

Men da Boligsiden offentliggjorde de seneste salgstal for juni i sidste uge, var det med en melding om de højeste priser i mere end et årti. Ifølge Jeppe Juul Borre er det dog ikke ensbetydende med, at coronakrisen slet ikke kommer til at sætte sit præg på boligmarkedet.

- Som en samlet gruppe har boligkøberne dårligere kort på hånden nu, end de havde i starten af året. Vi har set en boligeufori de seneste uger, men når vi kommer ud på den anden side af det, vil der komme en lille nedgang, siger cheføkonomen.

Han peger på, at ledigheden er steget med næsten 50.000 siden coronakrisens start i marts, og at det tal kan stige yderligere over de næste måneder. Men boligmarkedet står ikke over for noget kollaps, som det var frygtet for få måneder siden – eller som man så i kølvandet på finanskrisen i slutningen af 00’erne.

- Det, tror jeg ikke, sker

Fra formanden for ejendomsmæglerkæden EDC, Poul Erik Bech, der også står bag landets største ejendomsmæglervirksomhed, møder den nye prognose om prisfald i andet halvår ikke meget opbakning. Han forventer tværtimod, at boligmarkedet vil klare sig ”rigtig godt” i årets resterende måneder.

- Der skal indtræffe et eller andet markant, for at priserne skal ned - for eksempel en voldsom stigning i arbejdsløsheden blandt de, der efterspørger ejerboligerne, en rentestigning, så det bliver dyrere at sidde i boligen, eller ny lovgivning, der vil ramme boligmarkedet. Det, tror jeg ikke, sker, siger Poul Erik Bech til TV 2.

Hos konkurrenterne fra Nybolig viser en ny undersøgelse, at syv ud af ti af deres ejendomsmæglere forventer, at sommerferien bliver ualmindelig travl på boligmarkedet. En af årsagerne er, at mange har haft meget tid hjemme under coronakrisen, og at det kan have fået nogle til at genoverveje deres boligsituation.

Alligevel er Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard, forsigtig med at spå om, hvilken vej boligpriserne går over de næste måneder. Markedet går op og ned, forklarer han.

- Vi har ikke nogen krystalkugle, og vi er ikke bankøkonomer. I det hele taget er det svært at forudsige noget om en pandemi, vi aldrig har prøvet før. Og hvis en bolig stiger eller falder fem procent, betyder det ikke det store, siger Thomas Hovgaard til TV 2.

Omregner man prognosens prisfald til kroner og øre, vil et fald på fem procent svare til et tab på 50.000 kroner for hver million, ens bolig er værd. Så hvis ens hus før kunne sælges for to millioner, kan det nu sælges for 1,9 millioner kroner. Er faldet én procent svarer det omvendt til 10.000 kroner for hver million.

Midt i en økonomisk krise

Prognosen fra Arbejdernes Landsbank bygger blandt andet beregninger af, hvor udsat den enkelte landsdel er i forhold til ledighed som følge af coronakrisen, og hvor hårdt området forventes at blive ramt af den økonomiske krise, der har fulgt i kølvandet på krisen.

Derudover har Arbejdernes Landsbank kigget på den såkaldte boligbyrde, der er et udtryk for, hvor stor en del af familiens indkomst, der bruges på udgifter til boligen. Her har Bornholm traditionelt stået godt, mens boligbyrden er større i København. Endelig er der taget højde for udbuddet af boliger, nybyggeri og demografiske flyttemønstre.

Alligevel er der usikkerheder i analysen, fortæller Jeppe Juul Borre:

- Når vi taler om økonomien som helhed og boligmarkedet specifikt, er rummet for mulige udfald meget større, end det plejer at være. Vi ved, at vi står midt i en dyb økonomisk krise, men vi ved ikke, hvor slemt tredje og fjerde kvartal bliver. Men jeg synes, at et prisfald på 1-5 procent er ganske hæderligt taget i betragtning af, hvor dyb recessionen er. Vi ender i hvert fald ikke med et fald på hverken 10, 15 eller 20 procent.