Coronavirus

Grænsehandlen boomer igen - Coop og Salling vil have indgreb

Danskerne flokkes igen over grænsen efter billige sodavand, slik og alkohol. Og handlen hjælpes ekstra på vej af nedsat tysk moms.

I forbindelse med lukningen af grænsen til Tyskland oplevede de danske detailgiganter Salling Group og Coop et stort boom i salget af af typiske grænsehandelsvarer i deres butikker. Alene i Syddanmark steg salget i Coops butikker med 32 procent.

Ifølge en ny analyse fra Coop er denne stigning nu halveret til 16 procent.

Hos Salling Group er billedet det samme.

Begge detailgiganter oplyser søndag til TV 2, at det nu kun er et spørgsmål om tid, før grænsehandelen er tilbage på samme niveau, som før coronakrisen.

Samtidig er de danske butikker udfordret af, at den tyske fødevaremoms er blevet midlertidigt sænket fra syv til fem procent for at booste økonomien. På samme måde er den almindelige tyske moms sænket fra 19 til 16 procent. Og trods årtiers løfter om indgriben er det også fortsat muligt for danskere at købe øl og sodavand i Tyskland uden at betale pant.

Vil have momsen ned

Regeringen har tidligere afvist at lave indgreb, men både Coop og Salling Group beder nu regeringen genoverveje tiltag, der kan gøre konkurrencen mere lige.

- Det er vigtigt at få sat momsen ned, fordi vi lige nu står med fem procents fødevaremoms i Tyskland og en moms på 25 procent i Danmark, siger administrerende direktør i Salling Group, Per Bank, til TV 2.

Et forslag fra Venstre om at halvere momsen i Danmark for resten af året er tidligere blevet afvist af regeringen.

Coops informationsdirektør er ikke så optaget af momsforskellen. Han ser hellere, at man nu lægger pres på tyskerne for endelig at få gennemført en pantordning.

- Der er et åbent vindue for det nu, og det skal man udnytte, siger Jens Juul Nielsen til TV 2.

Skatteministeriet vurderede tidligere på året, at en tysk pantordning ville betyde, at butikshandel for en halv milliard kroner ville vende hjem til Danmark.

Venstre: Sæt afgifterne ned

Til DR siger Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg, at der i øjeblikket "er en god dialog" og at "det nok skal lykkes både af hensyn til miljøet og det hjemlige marked".

Spørger man derimod Venstre, er der ikke megen tro på en pant-løsning.

- I 25 år har vi forsøgt at får det til at virke. Måske vi bare skal sætte afgiften ned på øl og sodavand. Vi har set det før, at når vi gør det, så virker det, siger medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Hans Christian Schmidt (V) til DR.

Den danske grænsehandel har de seneste årtier udviklet sig til en folkesport, hvor danskere flokkes over grænsen på jagt efter store besparelse på øl, vin, sodavand, slik og fødevarer. Ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv tager 45 procent af danskerne en tur til grænsebutikkerne mindst en gang om året.

Overfor det står, at de store danske detailkæder vurderer, at der er 1000 danske arbejdspladser at hente, for hver milliard der hentes hjem til Danmark. Derudover går staten glip af milliardindtægter i skatter og afgifter.

Danskerne handler årligt for cirka fire milliarder kroner syd for grænsen.