SAS sikret milliardbeløb: - Det her betyder, at SAS overlever coronakrisen
Den danske stat kommer til at eje en større andel af SAS.
Flyselskabet SAS har sikret sig, hvad der svarer til mere end 8,5 milliarder kroner til at flyve videre på. Det er primært den danske og den svenske stat, der skyder pengene ind i selskabet.
Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen.
Dermed har SAS sikret sig de penge, selskabet for godt to uger siden meddelte, at de manglede for at holde sig flyvende.
- Det her betyder, at SAS overlever coronakrisen. De her penge er nok til, at SAS kan se frem istedet for at balancere på afgrundens rand, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn om milliardindsprøjtningen til SAS.
Danmark ejer nu en femtedel
Tidligere har den svenske og den danske stat ejet cirka 14,8 og 14,2 procent af SAS. Men med den nye milliardaftale stiger de to landes ejerandel til at være cirka 20,05 procent hver.
Allerede for to uger siden blev alle Folketingets partier enige om, at den danske stat skulle skydes penge i SAS' overlevelse.
Men ”statens investering i SAS skal modsvares af en rimelig ejerandel”, stod der i aftaleteksten. I en pressemeddelelse fra Finansministeriet bliver det oplyst, at den danske stat er klar til at skyde seks milliarder svenske kroner ind i SAS. Det svarer til knap 4,3 milliarder danske kroner.
- Det er en meget svær tid for luftfarten, SAS og især de mange medarbejdere, som ser deres job forsvinde lige nu. Men der er nu skabt et fundament for, at SAS kan begynde at se fremad, udtaler finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.
Aftalen skal godkendes dels på en ekstraordinær generalforsamling, der bliver afholdt sidst i august, og dels skal den godkendes af Den Europæiske Union på grund af regler om statsstøtte.
I den i alt 14 sider lange fondsbørsmeddelelse advarer SAS om, at det kan ende i en konkurs, hvis noget ender med at spænde ben for kapitaliseringsplanen:
- Hvis rekapitaliseringsplanen ikke bliver implementeret og fejler, vil SAS ikke være i stand til at opnå kapital til at imødekomme den likvide mangel og den negative egenkapital, der er forårsaget af covid-19-udbruddet, hvilket vil have en væsentlig negativ effekt på firmats økonomiske tilstand.
Spareplan
Som en del af genoprejsningplanen ønsker SAS at omdanne noget af deres gæld til egenkapital ved at konvertere gældsposter til aktier.
Derudover skal firmaet spare, hvad der svarer til cirka 2,85 milliarder kroner inden 2022. Det skal blandt andet ske gennem den store fyringsrunde, der blev effektiviseret mandag, og en genforhandling af flere overenskomster i selskabet, der inkluderer "forøget produktivitet på 15-25 procent", som der står i fondsbørsmeddelesen.
Derudover vil SAS reducere sine omkostninger til udsalg og markedsføring og spare penge på flybrændstof ved at udfase nogle af ældre flytyper.
Ifølge SAS' seneste regnskab, der dækkede perioden februar til april 2020 og som blev offentliggjort for en måned siden, er luftfartsselskabets egenkapital styrtdykket de seneste måneder.
Per 31. oktober 2019 havde SAS således en egenkapital på cirka 3,8 milliarder danske kroner. Den 30. april 2020 var egenkapitalen i omegnen af minus 40 millioner kroner.