Coronavirus

Bagmandspolitiet efterforsker snyd med hjælpepakker for 23,5 millioner kroner

På lidt mere end en måned har bankerne mere end firedoblet antallet af indberetninger om muligt svindel.

Bagmandspolitiet har modtaget 62 anmeldelser om muligt snyd med de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet til en samlet værdi af godt 23,5 millioner kroner.

Det fremgår af en ny opgørelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet.

Størstedelen af anmeldelserne omhandler den såkaldte lønkompensationspakke, der har gjort, at medarbejdere kunne sendes hjem mod, at staten betalte en del af deres løn, hvis virksomhederne lovede ikke at fyre.

I alt har Bagmandspolitiet modtaget 57 af den slags anmeldelser.

Erhvervsmediet Finans har tidligere beskrevet en sag om mulig svindel med lønkompensationsordningen:

I en virksomhed, der normalt kun bestod af ejeren og et par løstansatte medarbejdere, dukkede hele ejerens familie pludselig op på lønningslisten. Det fik banken – som Finans ikke har nævnt navnet på – til at advare myndighederne om, at der var risiko for svindel.

Flere personer anholdt

For en måned siden anholdt SØIK en 57-årig i København, fordi han var mistænkt for at have forsøgt at svindle sig til omkring 1,25 millioner kroner, han ikke havde ret til. Han var den første, der blev anholdt i forbindelse med mistanke om snyd med hjælpepakkerne.

Ifølge en pressemeddelelse fra SØIK, havde den 57-årige indsendt ansøgninger om lønkompensation for 17 ansatte i fem forskellige firmaer.

- Vi holder skarpt øje med alle former for snyd og svindel i forbindelse med hjælpepakkerne, og vi slår kompromisløst ned på alle sager, udtalte Thomas Anderskov Riis, der er chefpolitiinspektør hos SØIK, i forbindelse med sagen.

Derudover blev en 45-årig kvindelig direktør og en 53-årig mand, der er daglig leder, sigtet af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi under mistanke om svindel med lønkompensationsordningen. De to er beskæftiget i byggebranchen og er mistænkt for at have svindlet for cirka 1,7 millioner kroner.

Dagen efter blev en 29-årig ejer sigtet af Københavns Politi i en sag om muligt snyd med lønkompensation.

Stor stigning i antallet af underretninger

I alt er der blevet udbetalt lønkompensation til danske virksomheder for godt 10,1 milliarder kroner, viser den seneste opgørelse fra Erhvervsstyrelsen. Men gennem de seneste uger har færre benyttet sig af muligheden.

Alligevel fortsætter antallet af sager om mulig svindel med hjælpepakkerne med at vokse hos SØIK.

For godt fem uger siden havde Bagmandspolitiet således modtaget 20 anmeldelser om mulig svindel, mens tallet altså nu er vokset til 62.

I samme periode har der også været en stor stigning i antallet af underretninger til Hvidvaskssekretariatet under SØIK.

Den 21. maj havde de danske pengeinstitutter – banker, sparekasser og andelskasser med videre –således lavet 133 underretninger om mulig snyd til SØIK, men siden er antallet steget til 612.