Business

Fragtskibe udleder 30 gange så meget CO2 som hele Danmark - nu vil Mærsk gøre dem grønne

Med en startdonation på 400 millioner kroner skal et nyt institut forske i nye brændstoftyper og teknologier.

Når shippingvirksomheder som Mærsk sejler varer på tværs af verdenshavene, så udleder det på globalt plan 30 gange så meget CO2 som hele Danmark tilsammen.

Men sådan skal det ikke være i fremtiden.

Sammen med en række store shipping-spillere som Man, Mitsubishi og Siemens Energy lancerer Mærsk torsdag et uafhængigt forskningsinstitut i København, der skal gøre shipping klimaneutralt.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Instituttet får det mundrette navn ”Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping” og skal med en startdonation på 400 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden blandt andet forske i nye brændstoftyper og teknologier.

- Med denne donation ønsker A.P. Møller Fonden at støtte arbejdet med at løse klimaproblemet inden for shipping, siger fondens bestyrelsesformand, Ane Uggla, i meddelelsen.

Allerede i 2018 forpligtigede shippingbranchen med A.P. Møller-Mærsk i spidsen sig til at reducere udledningen i skibsfarten frem mod 2050. Men teknologien til at nå målet mangler stadig.

Skibe skal måske sejle på brint

Hos tænketanken Kraka glæder vicedirektør Jens Hauch sig over, at shippingbranchen nu også kaster sig ind i kampen for blive grøn.

- Det skal være muligt. Vi kan ikke undvære den internationale handel, og den grønne omstilling er også en nødvendighed. Men teknologier, der skal til for at gøre skibsfarten CO2-fri, ligger ikke klar endnu, siger Jens Hauch.

Han understreger, at det ikke er umuligt at gøre skibsbranchen grøn, men at det kræver teknologiske landvindinger. Og dem håber han, at det nye institut kan være med til at skabe.

For eksempel er det en mulighed at drive et containerskibs flere etager høje motor med brint frem for olie, nævner Jens Hauch:

- Det er teknologier som findes, men slet ikke i en skala, der er nødvendig i skibsfarten. Og vi har heller ikke brint tilgængelig i uendelige mængder endnu.

100 forskere og en topchef

Efter planen skal forskningscenteret samarbejde med hele branchen samt forskere og myndigheder, og ved roret for det hele skal Bo Cerup-Simonsen stå.

Han har blandt andet været med til at udvikle skibstypen Triple E, der udgør nogle af verdens største containerskibe. Derudover arbejder han hos Mærsk med netop udviklingen af CO2-neutrale skibe.

- Centeret giver en solid platform for hele økosystemet for at arbejde sammen, fremvise nye løsninger og identificere de næste skridt for at få det (en klimaneutral shipping, red.) til at ske, siger han.

Mærsks topchef, Søren Skou, får en plads i bestyrelsen for instituttet, som skal have cirka 100 forskere i folden. En tredjedel af dem skal komme fra selskaberne bag instituttet, mens resten vil blive rekrutteret.