Business

Dansk flyselskab siger farvel til ni ud af ti danske ansatte

Danske Jet Time fyrer 313 medarbejdere. Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix Denmark

Selvom Jet Time ikke er gået konkurs, er det ikke sikkert, at selskabet nogensinde kommer til at ligne sig selv igen, mener analytiker.

Det danske flyselskab Jet Time fyrer 313 medarbejdere. Det svarer til mere end ni ud af ti af virksomhedens 342 ansatte.

Ifølge Jørgen Holme, der er administrerende direktør for selskabet, rammer fyringerne både piloter, kabinepersonale og flymekanikere. Det fortæller han til TV 2:

- Det er selvfølgelig en utroligt trist dag for os alle sammen. Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at det uden sammenligning er den værste dag i vores 15 år lange historie.

De tilbageværende medarbejdere skal holde firmaet i live, så det igen kan vokse på et tidspunkt.

Jet Time leverer transportløsninger for charterarrangører og flyselskaber og private og offentlige virksomheder.

Ikke noget "lilleputselskab"

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef og luftfartsekspert ved Sydbank, skal man ikke tage fejl af Jet Times størrelse, selvom navnet måske ikke er kendt i den brede offentlighed:

- Det er et selskab som i 2019 omsatte for halvanden milliard kroner. Så det er ikke et lilleputselskab, vi taler om her. I det her marked går der ikke længe, før der er nogen klar til erstatte dem, men det er ikke sikkert, at det bliver det samme produkt, siger Jacob Pedersen.

Ifølge Jet Times seneste årsrapport fra efteråret 2018 til efteråret 2019 havde selskabet en negativ egenkapital. Selvom flyselskabet de sidste tre år har skabt et overskud på mellem 2,6 og 30,3 millioner danske kroner, belaster en række millionunderskud fra årene forinden fortsat Jet Time.

Samtidig har man været nødt til at fyre et større antal medarbejdere de seneste år.

Ifølge Jørgen Holme rammer dagens fyringer også ekstra hårdt af denne grund.

- Det er ekstra tungt, fordi vi i 2017 klarede os igennem et utroligt hårdt turn around, og i februar så ind i det bedste år nogensinde. Så det er fra asken og ind i ilden, og det er vi utroligt kede af, siger Jørgen Holme.

Han anslår, at sommerens aflyste ferier på grund af coronapandemien koster Jet Time i omegnen af 800 millioner kroner, og at selskabet først til næste sommer vil være tilbage i omdrejninger. Men ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank er det slet ikke sikkert, at Jet Time nogensinde bliver det samme firma igen:

- Det er bestemt ikke et selskab med stor likviditet, og det er bestemt ikke sikkert, at de får fly på vingerne igen. Nu fyrer man stort set alt, hvad der er af medarbejdere, så det er bestemt ikke sikkert, at Jet Time, som vi kender i dag, kommer på vingerne igen.