Business

Danskernes forbrug er næsten tilbage på normalt niveau - én ting har vi især brugt penge på under corona

Coronakrisen kan komme til at betyde ændringer i danskernes forbrugsmønstre, spår analytiker.

Da coronakrisen lukkede Danmark ned, lukkede danskerne tilsvarende pengepungene i.

Forbruget styrtdykkede, og der var tale om en økonomisk katastrofeopbremsning af dimensioner, hvor samtlige landsdele oplevede, at kort- og Mobilepayforbruget i marts faldt med 20 procent.

Men nu, tre en halv måned efter at landet lukkede ned, har køb med kort og Mobilepay stabiliseret sig på samme niveau som sidste år. Det viser tal fra Danske Bank, som har kigget på kort- og Mobilepay-betalinger for en million danskere.

- Mange steder ser vi en tilbagevenden til normalen, og det lader til, at alle grupper øger deres forbrug i takt med, at økonomien åbner igen, siger Louise Aggerstrøm Hansen, senioranalytiker hos Danske Bank.

Boom i byggemarkeder

Mens restauranter og caféer har haft det hårdt under krisen, er danskernes forbrug indenfor gør-det-selv-butikker boomet. I slutningen af marts lå det 60 procent over normalen, og selvom det indenfor de seneste uger er faldet, ligger det stadig 10 procent over normalen.

Mads Brejnholt Madsen, der er salgsdirektør i Stark, fortæller, at det især er blandt private kunder, væksten har været stor.

- Vores kunder er især professionelle håndværkere, men under coronakrisen har vi set en tydelig stigning i antallet af private kunder. I takt med at Danmark igen er lukket op og de fleste ikke længere går hjemme, men er vendt tilbage til deres arbejdspladser, er aktiviteten blevet mere normal. Vi har dog stadig et højt aktivitetsniveau, da sommeren er højsæson for byggemarkeder, siger han.

Grunden til, at danskerne har lagt deres penge i byggemarkeder, skal ifølge senioranalytiker Louise Aggerstrøm Hansen findes i, at folk har været meget hjemme under coronakrisen.

- Nogle af de projekter, de har udskudt, gør de noget ved nu. Og hvis mange køber et sommerhus, betyder det også, at folk køber meget ind i byggemarkeder.

Rejsebranchen har det stadig hårdt

Et af de områder, hvor danskerne stadig ikke bruger penge, er i den hårdt ramte rejsebranche. Her er forbruget steget fra at være 90 procent under normalen til at være 65 procent under, hvad man normalt ser på denne tid af året.

Men spørger man Louise Aggerstrøm Hansen, har rejsebranchens tilbagetog lange udsigter.

- Jeg tror, at der går lang tid, før danskerne igen begynder at købe rejser. Det er typisk noget, man planlægger noget tid i forvejen, så de fleste danskere har allerede bestilt deres sommerferie. Der er også større usikkerhedsfaktorer i spil, når man køber en rejse, end hvis man for eksempel bestiller bord på en restaurant.

Ikke desto mindre fejler danskernes rejselyst tilsyneladende ikke noget.

I weekenden strømmede folk ind på rejsesøgeportalen Momondo, der oplevede en stigning i antal søgninger på 142 procent, efter regeringen i sidste uge lempede rejsevejledningerne.

Forbrugsmønstre, der er kommet for at blive

Men er ændringerne i vores forbrugsmønstre så kommet for at blive?

Nogle ændringer vil man muligvis stadig se efter krisen, spår Louise Aggerstrøm Hansen. Eksempelvis er flere ældre begyndt at handle på internettet.

- Det har tidligere været den gruppe, som er haltet bagefter med at tage online-handel til sig. Man kunne godt forestille sig, at de blev ved med at handle på internettet.

Også betaling med kontanter har man under krisen set mindre af. Det kunne ifølge senioranalytikeren også være noget, vi tager med os ud på den anden side.