Det danske aktiemarked sætter rekord
Selvom Nationalbanken stadig forventer et stort fald i BNP, har blandt andet sundhedsvirksomheder holdt hånden under det danske C25-indeks.
Tirsdag satte de danske aktier rekord.
Da coronavirussen alvor begyndte at melde sig herhjemme i midten af februar blev det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, ramt af et styrtdyk. Men for nøjagtig tre måneder siden begyndte kurven igen at stige.
Og på trods af at mere end 93.000 mennesker gennem de seneste måneder har mistet deres job, mens Nationalbanken i år forventer et fald i Danmarks BNP på 4,1 procent, endte C25 tirsdag aften på rekordhøje indeks 1379,3.
Dermed blev den hidtidige rekord fra 19. februar, som lød på 1376,7, slået med knap 0,2 procent.
Men selv om det måske kan undre, at det sker lige nu, er der en god forklaring. Det forklarer Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank:
- Aktiemarkedet består af hysteriske gamle mænd, som regner på både de værste og de bedste scenarier. Så aktiepriserne afspejler, hvordan man forventer, at økonomien vil udvikle sig fremover, siger han.
Derfor er den historiske pris først og fremmest et udtryk for, at de danske aktionærer drager et lettelsens suk.
Sundhedsvirksomheder nyder godt af corona
Selvom det danske samfund - ligesom størstedelen af verden omkring os - har været lukket ned på grund af coronavirus, har det danske C25-indeks ifølge Lars Skovgaard Andersen én altoverskyggende fordel sammenlignet med sine udenlandske sidestykker:
Mange store sundhedsvirksomheder.
- Sundhedsaktierne har klaret sig fint, fordi mange har hamstret medicin, ligesom da man i starten hamstrede toiletpapir. Derudover har mange håbet på, at der skal bruges flere penge på sundhedssektoren fremover, siger han.
Derfor har det danske aktiemarked også klaret sig langt bedre end vores naboer i Tyskland og Sverige, hvis aktiemarkeder er domineret at store industrivirksomheder.
Samtidig minder Lars Skovgaard Andersen om, at den økonomiske coronakrise er helt unik sammenlignet med alt, vi nogensinde har set før.
En knallert, der kan nå tre gange til månen
Selvom kriser normalt er en reaktion på ubalance eller overophedning af økonomien, skyldes den økonomiske nedtur denne gang et aktivt valg om midlertidigt at lægge samfundet i dvale.
Og det fik ifølge Lars Skovgaard Andersen både centralbanker og regeringer verden over til at skrue på alle knapper, for at holde økonomien kunstigt i live, indtil man igen kunne åbne op.
- Da vi lukkede ned, skød centralbankerne på kort tid lige så mange penge ud i samfundet, som de gjorde under hele finanskrisen. Var økonomien en knallert, er der hældt så meget benzin på, at den kan nå til månen tre gange, fortæller han.
Blandt andet derfor er de dystre spådomme om en værre økonomisk depression end under finanskrisen blevet kasseret, og det har givet investorerne tro på en lys fremtid i dansk økonomi.
Derfor er det lige nu ikke kun sundhedsvirksomheder som Novo Nordisk, Coloplast, og Simcorp, der har trukket det danske C25-indeks op til hidtil usete højder, forklarer Lars Skovgaard Andersen:
- Lige pludselig er der også ved at komme fokus industriselskaber som for eksempel Mærsk og på finanssektoren i form af banker og forsikringsselskaber.
Alligevel er det ikke kun investorer, der har grund til at være optimistiske.
Kommer hele økonomien til gode
Der er også god grund til at glæde sig over de høje kurser, selvom man ikke selv handler med aktier, forklarer Lars Skovgaard Andersen.
Den danske økonomi er nemlig sammenfiltret på kryds og tværs:
- Når det går godt for aktierne på C25, så går det også godt andre steder. Det gør, at for eksempel mange pensionsopsparinger bliver mere værd, for når der er rekorder på de danske aktier, så giver det en øget værditilvækst.
Men det er ikke sikkert, at optimismen varer ved.
Selvom Danske Banks investeringsstrateg forudser, at det danske aktiemarked også fremover vil klare sig godt sammenlignet med det globale marked, kan en anden bølge af coronasmitte få kurserne til at dykke igen, fortæller han.
Alligevel er den største bremseklods for det danske eliteindeks ikke, at verden lukker ned igen. Nærmest tværtimod.
- Kommer der rigtigt godt gang i økonomien globalt, vil man opleve, at industriselskaberne i Sverige og Tyskland vil klare sig enormt godt. Så stiger de danske aktier ikke så meget, for så er det endnu mere attraktivt at lægge det i udlandet, slutter Lars Skovgaard Andersen.