Business

Dansk selskab klar med verdens største klimafond

Fonden har allerede fået to markante danske investorer med sig, og flere andre forbereder store indskud.

En gigantisk grøn fond bliver nu lanceret i Danmark.

Fonden vil indenfor det næste år rejse 40 milliarder kroner i kapital, der skal bruges til investeringer. Fonden vil dermed blive verdens største af sin art.

Målet er at reducere CO2-aftrykket i Danmark markant. Der skal investeres massivt i havvindmølleparker, solcelleanlæg, landvindparker, termiske anlæg baseret på genanvendelse af affald og biobrændsel, samt elsystemer.

Fonden har allerede fået to markante danske investorer med om bord. Det er Pension Danmark, der kommer med fire milliarder kroner, og AP Pension stiller med 2,5 milliarder kroner.

En række andre investorer fra herhjemme og i udlandet forbereder for øjeblikket yderligere store indskud.

Selskabet har en række succesfulde fonde bag sig

Copenhagen Infrastructure Partners er navnet på virksomheden bag fonden. Selskabet er etableret af de, der i offentligheden er kendt som guldfuglene fra Dong Energy. Dong Energy hedder nu Ørsted.

Guldfuglene brød ud efter en heftig debat om lønninger i det offentlige, der blandt andet kostede Anders Eldrup posten som direktør i Dong Energy, og dannede det nye selskab.

Selskabet har en række succesfulde fonde bag sig, der især har specialiseret sig i udvikling af havvindmølleparker. De hidtidige resultater har givet et afkast på 10 procent om året til investorerne.

Samarbejde med andre eksterne partnere forventes at muliggøre investeringer for op imod 100 milliarder kroner i grønne energiprojekter i Europa, Nordamerika og Asien.

- Vi er allerede i gang med at udvikle en lang række spændende klimafokuserede energiprojekter, og vi glæder os til at få pengene ud at arbejde til gavn for klima, vækst, beskæftigelse og ikke mindst danske og internationale pensionsopsparere, siger Michael Hannibal, partner i Copenhagen Infrastructure Partners.

Efterspørgslen vil vokse kraftigt

Pension Danmark mener, at efterspørgslen efter grøn energi vil vokse kraftigt i de kommende år, selvom der er økonomiske og politiske risici.

- Vi har set efterspørgslen efter grøn energi stige i USA, selv efter at Donald Trump, der er tilhænger af olie og kul, er blevet præsident som de vigtigste energiformer, fordi de amerikanske delstater går en anden vej. Min forventning er grønne investeringer til gavn for miljøet og for vores pensionsopsparere, siger Pension Danmarks direktør, Torben Möger Pedersen.

Også AP Pension forventer sig et grønt aftryk fra investeringen parret med et godt afkast.

- Vi mener ikke, at det er urealistisk at få et afkast som i de tidligere fonde. Flere af dem har givet mere end 10 procent i afkast, siger investeringsdirektør i AP Pension, Ralf Magnussen.

Udvider antallet af medarbejdere

Copenhagen Infrastructure Partners blev etableret i Danmark i 2012, og er i dag et anerkendt, globalt selskab med erfaring i at investere i grøn energiinfrastruktur over hele verden, som har vokset sig til at være verdens største og førende fondsforvalter inden for klimaløsninger med over 110 medarbejdere fordelt over hele verden.

Copenhagen Infrastructure Partners har i dag investeret i 20 forskellige projekter i Europa, Nordamerika og Asien.

Som følge af den fortsatte vækst i porteføljen, forventer Copenhagen Infrastructure Partners at skulle udvide antallet af medarbejdere fra cirka 110 i dag til 150 i løbet af få år.