Business

Cheføkonom giver feriepakke et 10-tal - én ting trækker ned

Økonomer så gerne, at danskernes feriepenge blev udbetalt hurtigere. De fleste vil vente med at bruge pengene, til de får dem i hånden, lyder det.

Mandag aftalte et flertal i Folketinget at give danskerne indefrosne feriepenge for cirka 60 milliarder kroner tilbage.

Pengene skal fyre op under danskernes købelyst og sætte fart på de økonomiske hjul. Men selvom en række økonomer, TV 2 har talt med, glæder sig over feriepakken, er den ikke helt til topkarakter.

Det mener blandt andre cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre:

- Hvis jeg skulle give den her feriepakke en karakter, skulle den have et 10-tal. For at få 12 skulle pengene udbetales allerede inden for et par uger, siger han.

Blandt andet fordi danskernes feriepenge endnu ikke er opgjort, kan pengene tidligst blive udbetalt til oktober.

Men da aftalen blev præsenteret, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) alligevel, at man godt kan begynde at finde spenderbukserne frem.

- Danskerne kan være trygge ved, at pengene kommer. Så hvis man i sommerperioden vil bruge penge på is, tøj eller ting til hjemmet, så kan man gøre det i vished om, at pengene kommer til oktober, lød det fra ministeren.

Men det er der kun et fåtal, der vil gøre, mener økonomer.

Vi ved ikke, om vi får en "samfundssindseffekt", hvor vi bruger flere penge, fordi politikerne beder os om det

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom ved Danske Bank

Forsigtige forbrugere

Ifølge privatøkonom ved Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen er udsigten til en pose penge ikke alene nok til at sparke gang i det danske forbrug.

- Jeg tror klart, at de fleste vil vente med at bruge pengene, til de får dem i hånden. Det er de mest komfortable med, også selvom de er forvisset om, at pengene kommer, siger hun til TV 2.

Samme melding kommer fra Jeppe Juul Borre. Til trods for at erhvervslivet så småt er ved at komme på fode igen, regner mange virksomheder, ifølge cheføkonomen, stadig på, om de bliver nødt til at fyre. Og det kan få mange forbrugere til at gå forsigtigt frem:

- Samtidig er det ikke alle, der har plads i privatøkonomien til at lægge pengene ud for sig selv, indtil de kommer ind på kontoen, siger han.

Alligevel understreger begge økonomer, at den kommende tid bliver svær at spå om. Coronakrisen har nemlig rykket fundamentalt ved, hvordan danskerne opfører sig – både når der skal holdes afstand, og når der skal bruges penge:

- Vi ved ikke, om vi får en "samfundssindseffekt", hvor vi bruger flere penge, fordi politikerne beder os om det, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Kun halvdelen af pengene vil blive brugt

Samtidig med at et flertal af danskerne nok vil vente med at bruge de frigivne feriepenge, til de er tikket ind i banken, er der heller ingen garanti for, at de alle omsættes til is, tøj eller køkkenelementer.

Når danskerne får udbetalt større engangsbeløb, som for eksempel tilbagebetaling af skat, bliver cirka halvdelen nemlig gemt væk på de danske opsparingskonti, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun regner med, at det samme vil gøre sig gældende, når feriepengene udbetales, men understreger, at det stadig vil være en gedigent skub i den rigtig retning:

- Hvis der kommer 60 milliarder ud, og halvdelen bliver brugt til forbrug, giver det stadig økonomien et betydeligt løft.

Og uanset om pengene ender i forbrugernes lommer om få uger eller først om fire måneder, fortjener tiltaget stadig næsten topkarakter, siger Jeppe Juul Borre:

- Man ved ikke med sikkerhed, hvor meget økonomien har brug for det her spark. Men det er min klare holdning, at det er bedre at give lidt for meget end lidt for lidt, slutter han.