Business

Ilse Jacobsen lider tredje nederlag på stribe: Sål på gummistøvle er totalt anderledes, siger direktør

Morsø Sko Import er blevet frikendt ved Højesteret for at kopiere Ilse Jacobsens luksusgummistøvle.

Første gang, anden gang og tredje gang.

Morsø Sko Import A/S blev tirsdag frikendt ved Højesteret i en sag om kopivirksomhed og ophavsret.

Sagen ved Højesteret var anlagt af den nordsjællandske designer og iværksætter IIse Jacobsen, som gennem fem år har forsøgt at få juridisk medhold i, at hendes RUB1-gummistøvler er blevet kopieret og at ophavsretten er krænket.

Men Morsø Sko Import A/S fik altså medhold. Ligesom de gjorde i Sø- og Handelsretten i 2016 og i Landsretten i 2018.

Sål og snører anderledes

Til TV 2 siger direktør Kristian Damgaard Larsen, at der er forskel på de to umiddelbart ret ens udseende gummistøvler.

- Sålen er totalt anderledes, snørelukningerne adskiller sig også og foret i støvlen er heller ikke det samme. I det hele taget er der også forskel på materialevalget, siger Kristian Damgaard Larsen, som dog erkender, at der "ved første øjekast" er klare fællestræk.

Ilse Jacobsens og Morsø Skoimport A/S' sko ved siden af hinanden.

Sagen begyndte tilbage i 2015, da blandt andet dagligvarekæden Bilka begyndte at forhandle en sort, langskaftet snørestøvle i stil med Ilse Jacobsens succesfulde design.

Ilse Jacobsen fik salget bremset, og hun trak virksomheden i retten med et krav om 269.200 kroner til sit selskab, samt 25.000 kroner personligt. Hun forlangte desuden, at de resterende støvler skulle destrueres, og at der skulle udstikkes et forbud mod videresalg af støvlen, skriver TV Midtvest.

Men sådan skulle det ikke gå.

Nu har Højesteret givet Morsø Sko Import medhold i, at der ikke er tale om en krænkelse af ophavsrettigheder.

- RUB1-gummistøvlen kan betegnes som et værk af brugskunst, der nyder beskyttelse efter ophavsretsloven, men at kopistøvlen "ikke udgør en krænkelse af IJH’s rettigheder efter markedsføringsloven", som det hedder.

Designere står dårligt rustet

Ilse Jacobsens advokat Søren Reipurth er skuffet over sagens udfald.

- Det betyder jo, at designere står dårligere rustet i kampen mod kopivarer. Dels på hjemmemarkedet og i andre EU-lande, siger han.

Sagen er kun en af flere, hvor danske designere og stilskabere har været i haserne på efterligninger, som ofte er sat til salg i discountbutikker.

I 2011 tabte modevirksomheden Nørgaard en sag, hvor de mente, at et andet firma kopierede deres ikoniske stribede t-shirts. Nørgaard blev pålagt at betale 700.000 for et brudt fogedforbud.

Siden har også vaseproducenten Kähler og keramikerne Anne Black og Kasper Würtz også ført sager om ophavsret.

Anne Black blev i juni 2019 tilkendt en erstatning på 1,5 millioner kroner, efter at Netto havde solgt kopier af hendes varer. Og Kasper Würtz fik i marts i år medhold, da han lagde sag an med krav om et tocifret millionbeløb. Erstatningen er endnu ikke fastlagt.