Eksperter spåede skyhøje flypriser - men de har endnu ikke rykket sig
En analytiker mener dog, at flypriserne vil stige, når flybranchen kommer på vingerne igen.
Krydser man fingre for en billig efterårsferie i Amsterdam, Bangkok eller Paris, er der måske håb at skimte i horisonten.
Selvom flyanalytikere gennem de seneste måneder er kommet med dystre forudsigelser om skyhøje flypriser i coronaens slipstrøm, er billetpriserne nemlig dykket lige så meget, som de er steget.
Det viser en beregning, som rejsesøgemaskinen Travelmarket har lavet på baggrund af priser på billetter til ti af danskernes foretrukne rejsemål.
Bestiller man for eksempel en returbillet mellem København og Amsterdam til september, skal man lige nu kun af med 505 kroner, hvilket er 31% billigere end på samme tidspunkt sidste år. Vil man til gengæld til Rom eller Sydney, er billetterne modsat blevet flere hundrede kroner dyrere.
Samlet set er gennemsnitsprisen derfor kun få procent højere end før coronakrisen, og ifølge Travelmarkets administrerende direktør, Ole Stouby, kommer det ikke til at ændre sig:
- Hvis flyselskaberne virkelig ville skrue på priserne, så havde de allerede gjort det. Jeg synes, at det her viser, at coronaen heller ikke fremadrettet vil få flypriserne til at stige, siger han.
Selvom flyselskaberne fortsat taber millioner af kroner hver eneste dag, betyder konkurrencen på flymarkedet ifølge Ole Stouby nemlig, at de ikke kan ændre priserne for at indhente deres tab:
- De kan ikke bare sætte priserne op, for så står deres konkurrenter parat til at overtage kunderne, siger han.
Lave priser er en "prøveballon"
På trods af at billetpriserne samlet set ikke har rykket stort på sig, er det ikke alle, der mener, at det varer ved.
Ifølge aktieanalysechef og ekspert i flybranchen ved Sydbank Jacob Pedersen er de stabile priser nemlig kun et udtryk for, at flyselskaberne går forsigtigt frem.
- Det her er nok mest en prøveballon, som skal tage pulsen på efterspørgslen og konkurrenceniveauet. Og hvis passagerernes rejselyst vender tilbage til normalen, vil priserne komme til at stige, siger han.
Fordi luftfartsselskaberne er nødt til at planlægge deres flyvninger mange måneder ud i fremtiden, vil langt de fleste ifølge flyeksperten nemlig lade en stor del af deres fly blive stående på jorden af frygt for ikke at kunne fylde dem op.
Derfor kan der gå længe, før antallet af billetter tilpasses en stigende efterspørgsel, og så kan selskaberne hæve priserne uden frygt for, at passagererne springer fra, siger Jacob Pedersen:
- Det ville undre mig meget, hvis billetpriserne ikke kommer til at stige. Det ville være udtryk for en ekstremt lav rejselyst blandt danskerne.
Prisstigninger bliver mindre en forventet
Alligevel forventer flyeksperten ikke, at prisstigningerne vil blive helt så store, som tidligere frygtet.
Jacob Pedersen har tidligere fortalt til TV 2, at særligt et eventuelt krav om tomme sæder mellem hver flypassager ville kunne løfte billetpriserne til ekstreme højder. Men det krav blev dog aldrig til noget.
- Fordi selskaberne alligevel har mulighed for at fylde flyene, kommer vi nok ikke til at se helt så vilde og blodige prisstigninger, som vi først frygtede, siger Jacob Pedersen.
Samtidig peger han på, at den historisk lave oliepris vil spare flyselskaberne for en stor del af deres udgifter til flybrændstof - men alligevel er han overbevist om, at priserne vil komme til at stige:
- Jeg ville blive meget overrasket, hvis vi kommer igennem den her opstartsperiode uden prisstigninger på omkring 15 til 30% på visse ruter, understreger han.
SAS: - Ny plan kommer i juni
Et af de flyselskaber, der på trods af et milliardstort tab i omsætning planlægger at genåbne sine flyruter med et nedsat antal flyvninger, er skandinaviske SAS.
Selskabet vil hverken be- eller afkræfte, om prisen for et sæde i et af deres fly kommer til at stige, men i et skriftligt svar til TV 2 understreger fungerende pressechef Sille Beck-Hansen, at selskabet tilpasser sine priser efter markedet og ønsker at tilbyde sine kunder ”konkurrencedygtige priser" på deres produkter:
- På nuværende tidspunkt er der ikke noget, der tyder på, at konkurrencen på markedet skulle blive mindre efter corona, skriver hun.
Men kan du helt afvise, at I kan blive nødt til at hæve priserne for at indhente det underskud, I har opbygget under coronakrisen?
- Vi har i forbindelse med vores andet kvartal sagt, at vi forventeligt i løbet af juni måned vil komme med en ny forretningsplan, siger hun.