Business

Norwegians aktie er nærmest pulveriseret – alligevel satser nogle stort på den

Særligt unge mænd er villige til at tage store chancer med aktier som Norwegians, siger investeringsstrateg.

Det siges, at natten er mørkest lige inden daggry.

Gennem det seneste halve år er den norske flyaktie Norwegian nærmest blevet pulveriseret. Ved indgangen til 2020 skulle man betale mere end 40 norske kroner for at eje én Norwegian-aktie. I dag koster den under fire kroner.

Alligevel er der investorer, der satser på, at natten er lige ved at blive til daggry for Norwegian - også selvom flere banker i foråret har vurderet aktien til at have en værdi på under én krone.

De synes, at aktier, som hopper og danser, er rigtig spændende, så de boltrer sig i Norwegian-aktier

Jacob Pedersen, aktieanalysechef ved Sydbank

Over de seneste uger har udsvingene i prisen på den norske flyaktie været store, og det skyldes tilsyneladende en cocktail af stor usikkerhed, en afværget konkurs og risikovillige unge mænd.

Aktionærer vejrer morgenluft

Inden vi når til cocktailens ingredienser, skal vi først have historien på plads:

For godt fire år siden kostede en Norwegian-aktie mere end 200 norske kroner. Det norske flyselskab udvidede, åbnede nye ruter og havde kurs mod at skubbe rivalerne SAS af tronen som luftens konger i Skandinavien.

Men Norwegian tabte højde, og selskabets økonomi blev forværret. Allerede sidste år kæmpede flyselskabet for at holde sig i luften, og da coronakrisen ramte i foråret, kæmpede Norwegians ledelse for at sikre selskabets overlevelse.

Det var nødvendigt med hjælp fra den norske stat, men regeringen ville kun yde det næsten tre milliarder kroner store lån, hvis Norwegian fik nedbragt sin gæld. Derfor blev en redningsplan forhandlet på plads, som omdannede gæld til aktier for lånegiverne.

Løsningen var ikke, hvad nogen af parterne havde drømt om, men den var nødvendig for at undgå en konkurs.

- Siden har vi set store udsving i aktiekursen. Norwegian var urimeligt tæt på at gå konkurs, men fik en redningsplan, og nu er der ingen tvivl om, at der er investorer, som håber på en lysere fremtid for Norwegian-aktien, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef og ekspert i flybranchen ved Sydbank.

Udsving er normale i usikre tider

Aktieanalysechefen understreger, at store udsving i aktiekurser ikke er unormale under den usikkerhed, der følger i kølvandet på en afværget konkurs.

Det samme gjorde sig for eksempel gældende, da coronakrisen i starten af året rullede ind over den vestlige verden, og ingen vidste, hvad konsekvenserne ville blive.

- I bund og grund handler det om usikkerhed. Ingen ved, om Norwegian får brug for flere penge næste år, om passagererne overhovedet vender tilbage, eller om man måske får opbygget en bedre forretning end inden krisen, siger Jacob Pedersen.

Samtidig påpeger han, at Norwegian stort set har planlagt at ligge i dvale indtil påsken 2021, og derfor er det langt fra sikkert, at krisen helt er afværget for det norske flyselskab.

Unge mænd boltrer sig i usikre aktier

Alligevel bliver aktien stadig handlet på børsen i Oslo – og endda i stor stil.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg hos Danske Bank, har særligt unge mænd vist sig at være risikovillige under coronakrisen.

Spekulative aktier som Norwegians, der kan tage store udsving både op og ned, er nemlig populære blandt mænd under 40, fortalte Lars Skovgaard Andersen i sidste uge til Berlingske.

- De unge har ikke på samme måde som de gamle oplevet en finanskrise, så de ser hver eneste tilbagefald som en opkøbsmulighed. Men de har købt op i aktier med meget stor risiko på et tidspunkt med meget stor usikkerhed.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen er det ikke til at sige, om selskaber som Norwegian overlever, eller om der kommer et ”setback”. Derfor hænger værdien af deres aktier ofte ikke sammen med den kurs, de sælges til.

Men selvom usikkerheden er stor, er det ifølge Sydbanks Jacob Pedersen netop den slags investeringer, nogle aktionærer drages til:

- Der er investorer, som ligger meget langt ude på risikoskalaen. De synes, at aktier, som hopper og danser, er rigtig spændende, så de boltrer sig i Norwegian-aktier, siger han.