Business

Kun en brøkdel af virksomhederne vil fortsat have lønkompensation

Stor restaurantkæde er én af de virksomheder, der ikke længere har brug for lønkompensation.

Tre måneder inde i coronakrisen er det kun en brøkdel af de danske virksomheder, der ser ud til at fortsætte med lønkompensation.

I sidste uge havde knap 2500 virksomheder søgt om lønkompensation til lidt flere end 10.500 medarbejdere efter den 9. juni.

Her begynder en ny fase i aftalen om lønkompensation, og hvis man fortsat ønsker at modtage den for sine hjemsendte medarbejdere, skal man sende en ny ansøgning.

Men det har få altså gjort. Det viser et dataudtræk, Erhvervsstyrelsen har foretaget for TV 2.

Tidligere har næsten en kvart million medarbejdere været hjemsendt fra det danske arbejdsmarked med økonomisk støtte fra staten.

Lønkompensation

  • 15. marts indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter – arbejdsgivere og arbejdstagere – en ”historisk” trepartsaftale.
  • Aftalen betød, at virksomheder kunne hjemsende medarbejdere under coronakrisen og så ville staten betale 75 procent af medarbejderens løn op til 30.000 kroner om måneden.
  • Ordningen gjaldt virksomheder, der stod til at fyre mindst 30 procent af deres ansatte eller flere end 50 medarbejdere.
  • Ordningen gjaldt i første omgang fra 9. marts til 9. juni, men er siden blevet forlænget. Først til 9. juli og senest til slutningen af august.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er de nye tal positiv læsning for dansk økonomi.

- Den her ordning med lønkompensation er rigtig dyr for staten og for samfundet, men den har været nødvendig for at sikre, at mange ikke røg ud i arbejdsløshed. Mange virksomheder fortæller, at de stort set er tilbage på niveau med før coronakrisen. Så det her er måske først tegn på, at det ikke kommer til at gå så slemt i Danmark, som vi havde regnet med, siger Ole Krohn.

Tallene skal læses med forsigtighed

Til trods for den positive trend, skal tallene læses med en vis varsomhed.

Dels er der fortsat danske eksportvirksomheder, der kan blive ramt, hvis ikke de økonomiske hjul i udlandet kommer op i fart, og dels kan virksomhederne fortsat søge om lønkompensation efter 9. juni.

Samtidig er der risiko for, at nogle virksomheder vil fyre medarbejdere som følge af krisen, hvilket ikke kan lade sig gøre, hvis man samtidig modtager støttekroner fra staten i form af lønkompensation. Det har professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh tidligere sagt til Berlingske.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er der alligevel optimisme at hente i de nye tal for lønkompensationer:

- Vi skal tage de her tal med forsigtighed. Man kan stadigvæk nå at søge på bagkant, og der er givetvis nogle af dem, der har været hjemsendt, der vil blive fyret. Men vi har ikke set nogen voldsom stigning i arbejdsløsheden de seneste uger – tværtimod er antallet af arbejdsløse faldet lidt, siden der var flest under krisen – så har vi i hvert fald ikke set den effekt endnu, siger Ole Krohn.

Har fået 13 millioner

En af de virksomheder, der tidligere har hjemsendt mange medarbejdere, men nu ikke søgt om forlængelse af lønkompensation, er restaurantkæden Madklubben. Kæden har haft hjemsendt cirka 600 ud af sine 800 medarbejdere og modtaget omtrent 13 millioner kroner i lønkompensation, men nu er de fleste ansatte tilbage.

- De 13 millioner kroner har dækket cirka halvdelen af vores lønudgifter og har betydet, at vi fortsat kunne have de her medarbejdere tilknyttet, siger Anders Aagaard, stifter og direktør i Madklubben, til TV 2.

Men har det betydet, at I helt kan slippe for at fyre nogen medarbejdere også fremadrettet?

- Det håber jeg da. Vi har de rigtige medarbejdere i forvejen, og dem vil jeg ikke undvære. Jeg tror bestemt ikke, at det vil være nødvendigt at fyre nogen af økonomiske årsager, siger Anders Aagaard.

Hvad tænker du om at have modtaget så meget hjælp fra staten?

- Det er lidt et smagsspørgsmål. Men de 13 millioner har ikke kun hjulpet mig, men også Amalie og Pelle og Rasmus og alle de andre 600 medarbejdere, der har beholdt deres job. Det skal vi også lige huske på. Det er lønkompensation, der har betydet, at mange tusinde danskere har kunne beholde deres job.

Mere end ni milliarder i støtte

Kompensationsordningen betyder, at staten betale 75 procent af medarbejderens løn op til 30.000 kroner om måneden.

I første omgang skulle ordningen gælde fra 9. marts til 9. juni, men midt i april blev ordningen forlænget med en måned. I weekenden blev det så besluttet, at hjælpepakken først skulle ophøre i slutningen af august.

I alt har staten udbetalt mere end 9,25 milliarder kroner i lønkompensation siden marts. Hvis antallet af medarbejdere, der modtager lønkompensation, fremover falder, vil de løbende udgifter også blive mindre.