Business

Udsigt til historisk stort fald i dansk økonomi

Danmarks økonomi står midt i sit værste år siden anden verdenskrig. Det anslår Finansministeriet i en ny redegørelse. Alligevel er der håb at spore.

Danmarks økonomi vil skrumpe med cirka 5,25 procent i år.

Det vurderer Finansministeriet i forbindelse med den såkaldte økonomiske redegørelse, der er blevet offentliggjort tirsdag.

Dermed ser 2020 ud til at blive et værre år for Danmarks økonomi end det værste år under finanskrisen, 2009, var det.

Hvad er BNP?

  • BNP er en forkortelse for ”bruttonationalprodukt” og bruges til at måle et lands samlede økonomi. Hvis BNP’en stiger, går det typisk godt i økonomien. Falder BNP’en, går det dårligt.
  • BNP opgøres som værdien af den samlede produktion med fradrag af værdien af de varer og tjenester, der er blevet forbrugt i produktionsprocessen.
  • BNP’en er altså udtryk for værdien af alt det, der produceres på de danske arbejdspladser.

Her blev den samlede økonomi i Danmark – opgjort som bruttonationalprodukt eller BNP - 4,9 procent mindre.

Der vil samtidig være tale om det hårdeste slag mod Danmarks økonomi siden anden verdenskrig.

- Vi er midt i en global og dyb krise. En krise, der desværre vil sætte spor i dansk økonomi i flere år fremad. Men også en krise, vi i Danmark står godt rustet til at håndtere, lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde, hvor konklusionerne blev fremlagt.

- Det er et meget voldsomt minus. Men det bliver et kortere hug i økonomien, end vi så det under finanskrisen, lyder dommen fra TV 2s erhvervskommentator, Ole Krohn.

Til gengæld forventer Finansministeriet, at økonomien næste år vil vokse med fire procent. På pressemødet sagde Wammen, at man allerede nu kunne spore "spæde lyspunkter" i danskernes forbrug.

Ifølge Ole Krohn betyder det, at den danske økonomi vil genvinde noget af det tabte, men ikke det hele.

- Arbejdsløsheden kommer til at stige i de kommende måneder, og regeringen forventer at vi samlet set får en betydelig højere arbejdsløshed i 2020 end vi havde i 2019. Det vil også sætte sig i boligpriserne. Så der er ret alvorlige miner i det her, siger Ole Krohn.

Danmarks økonomi vil skrumpe med cirka 5,3 procent i år. Det vurderer Finansministeriet, ifølge TV 2s oplysninger, i forbindelse med den halvårlige økonomiske redegørelse, der bliver offentliggjort tirsdag.

Staten mangler milliarder

Selvom redegørelsen først bliver fremlagt tirsdag, kunne Finansministeriet allerede i går fortælle, at Danmark havde kurs mod et større milliardunderskud i 2020.

Konkret er statens behov for penge vokset med cirka 207 milliarder kroner som følge af blandt andet coronakrisen i 2020. Dels er det hjælpepakkerne, der har kostet et større milliardbeløb, men også udsigten til færre skatteindtæger på grund af krisen, betyder, at der vil mangle milliarder i statskassen.

I en analyse fra midten af april, slog Nationalbanken dog fast, at den danske stat "har et godt udgangspunkt" for krisen. Det skyldes blandt andet, at vi har en såkaldt AAA-vurdering hos flere af de største kreditvurdeirngsselskaber. Det gør, at det er relativt billigt for den danske stat at låne penge, da den betragtes som en sikker betaler.

Derudover pegede Nationalbanken blandt andet på, at den danske statsgæld inden krisen var blandt de laveste i hele EU.

- Dermed er det en grundlæggende sund dansk økonomi, der skal finansiere hjælpepakker og det efterfølgende højere gældsniveau. Danmarks udgangspunkt er således fordelagtigt sammenlignet med de fleste andre lande, lød det i analysen fra Nationalbanken.