Business

Coronatest og certifikat: Nu bliver forretningsrejser nemmere

Kommer man til Danmark som forretningsrejsende, skal man dokumentere, hvorfor mødet eller arbejdet ikke kan laves digitalt.

Regeringen har netop udsendt nye retningslinjer for, hvordan man som forretningsrejsende til eller fra Danmark bør gebærde sig.

Blandt de nye tiltag er muligheden for at få et coronacertifikat, der skal bevise, at man ikke har virussen. Det er nødvendigt med et sådan certifikat, hvis man vil rejse til visse lande. Det gælder blandt andet Østrig og Cypern.

Det vil desuden blive muligt for forretningsrejsende, der kommer hjem til Danmark, at blive testet for coronavirus. På den måde kan man undgå de to ugers karantæne, der ellers opfordres til, når man kommer hjem fra udlandet.

Langsigtede konsekvenser

De nye retningslinjer er ifølge regeringen en håndsrækning til den danske økonomi. Regeringen anslår, at cirka 800.000 danske jobs er knyttet til eksporten, og at mange danske virksomheder er afhængige af at kunne sælge deres varer til udlandet.

- Uden reel adgang til at foretage erhvervsrejser ud af Danmark taber danske virksomheder ordrer og markedsandele. Det kan få langsigtede konsekvenser for dansk økonomi, står der i pressemeddelelsen om de nye retningslinjer.

Samtidig gøres der opmærksom på, at forskellige regler kan gælde fra land til land. For at imødekomme dette, vil Udenrigsministeriet udarbejde indrejse- og opholdsrestriktioner for i første omgang udvalgte eksportområder.

De lande, Danmark eksporterer mest til, er Tyskland, Sverige, Storbritannien, USA, Norge og Kina.

Kun indrejse hvis man ikke kan mødes på Skype

For at bekæmpe coronavirus har de danske grænser været lukket siden midten af marts. Det betyder, at man for at blive lukket ind i landet som udlænding skulle have et såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål” med sin indrejse.

Som en del af de nye retningslinjer vil det blive præciseret, at forretningsrejser i vidt omfang også er et anerkendelsesværdigt formål. Det vil dog være et krav, for at man får lov at krydse den danske grænse ind i landet, at man kan dokumentere sit formål.

Man skal også angive, hvorfor rejsen ikke kan udsættes eller afholdes via en virtuel platform, så som Skype. Endelig skal udlændinge, der ønsker at rejse ind i Danmark på forretningsrejse, angive en kontaktperson i forbindelse med deres arbejde i Danmark, som kan bekræfte oplysningerne.