Nu ejer den kinesiske stat en ottendedel af Norwegian

Den kinesiske stat ejer næsten lige så meget af Norwegian, som Danmark ejer af SAS.

Onsdag fik Norwegian godkendt et milliardlån af den norske stat, der skal bringe flyselskabet gennem coronakrisens turbulens.

Et af kravene for, at Norwegian kunne modtage statsstøtten, var, at de nedbragte deres gæld.

Det har banet vejen for, at den kinesiske stat nu ejer cirka en ottendedel af det norske flyselskab.

Forklaringen er, at selskabet BOC Aviation Limited har konverteret en række obligationer til aktier i Norwegian. Det vil altså sige, at BOC Aviation før havde lånt penge til Norwegian, men nu i stedet har fået ejerandele.

Af en meddelelse til fondsbørsen i Oslo fremgår det, at BOC Aviation – gennem en række selskaber – er ejet af Bank of China og i sidste ende den kinesiske stat.

I alt ejer BOC Aviation – og dermed den kinesisk stat – 12,67 procent af aktierne i Norwegian.

Til sammenligning ejer den svenske stat 14,82 procent af SAS, mens den danske stat ejer 14,24.

Vestager har advaret

BOC Aviation har ikke tidligere haft ejerandele af Norwegian, men danske Margrethe Vestager, der er konkurrencekommissær og næstformand for EU-Kommissionen, advarede i april mod kinesiske opkøb af aktier i europæiske virksomheder.

- Vi har ikke nogen indvendinger mod, at medlemslandene handler som aktører på de finansielle markeder, hvis det skønnes nødvendigt for at hindre en fjendtlig overtagelse, sagde Vestager i et interview med erhvervsmediet Financial Times.

- Det er meget vigtigt, at man er klar over, at der er en virkelig risiko forbundet med, at virksomheder, som er sårbare, kan blive udsat for en overtagelse, sagde Vestager videre.