Business

Norwegian overlever - får godkendt milliardlån

Norwegians aktiekurs er blevet halveret onsdag. Siden starten af året er kursen faldet med cirka 95 procent.

Det norske luftfartsselskab Norwegian har gennemført sin restruktureringsplan og fået godkendt statslige lånegarantier for knap tre milliarder norske kroner.

Det oplyser Norwegian i en meddelelse til den norske fondsbørs onsdag.

Ifølge aktieanalysechef og luftfartsekspert for Sydbank, Jacob Pedersen, betyder det, at Norwegian kommer til at overleve for nu.

- Man er i hvert fald sikker på at overleve et stykke tid endnu. Hele branchen er i en situation, der gør, at der ikke er nogen langtidsholdbar løsning, men inden for de næste 9-12 måneder ser det nu ud til, at Norwegian har fået kapital nok til at de kan stå igennem en svær periode, siger Jacob Pedersen til TV 2.

Overlevelseskamp

Beløbet svarer i danske kroner til cirka to milliarder kroner, og kommer efter en periode, hvor Norwegian har svævet mellem konkurs og overlevelse.

I starten af maj godkendte selskabets aktionærer en omfattende redningsplan, der betød at nogle af de leasningsselskaber, Norwegian skyldte penge, blev storejere af flyselskabet. Det betød samtidig, at værdien af de nuværende aktier blev udvandet, da gælden blev konverteret til nye aktier.

Det var et krav fra den norske regering, at Norwegian skulle nedbringe sin gæld, inden selskabet kunne modtage den milliardstore støttepakke, men reelt var der ikke noget alternativ, lod Norwegians administrerende direktør, Jacob Schram, aktionærerne forstå på den ekstraordinære generalforsamling i starten af måneden, hvor redningsplanen blev godkendt.

- Der er ingen indikationer på, at staten kommer til at gå ind med egenkapital i Norwegian. Derfor er det vigtigt, at man ikke sidder med falske forhåbninger om, at hvis det bliver nedstemt, så kommer staten ind. Alternativet er konkurs, sagde Jacob Schram, ifølge Dagens Næringsliv.

Kurskollaps

Ifølge Dagens Næringsliv er konverteringen af gæld til nye aktier blevet registeret i dag, onsdag. Det har betydet, at antallet af aktier er steget voldsomt. Tirsdag eftermiddag var der således 163,6 millioner Norwegian-aktier i omløb, skriver Dagens Næringsliv, men nu er der samlet set 3,1 milliarder aktier.

Denne udvanding af aktionærernes ejerandel har givet et prompte fald på børsen for Norwegian. Selskabets aktiekurs er blevet mere end halveret onsdag, men det skal ses i lyset af en kurs, der er faldet voldsomt de seneste år. Alene siden starten af året er Norwegians kurs faldet cirka 95 procent.

Allerede inden coronakrisen, der har kastet hele luftfartsbranchen ud i uset turbulens, stod Norwegian midt i en større omlæggelse af selskabet samtidig med, at de kæmpede med store udgifter som følge af de groundede Boeing 737-Max-fly.