Business

Coronavirus koster unge dyrt - kan give ar på karrieren i 10 år

Arkivfoto. Studerende, som afslutter deres uddannelse i år, risikerer at få svært ved at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet. Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Kan man ikke finde et arbejde indenfor sit felt, bør man overveje at videreuddanne sig, lyder rådet fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Selvom man er ung, rask og smittefri, kan coronavirus komme til at koste dyrt.

Mens sygdommen typisk er farligst for ældre og i forvejen syge, kan den ulmende økonomiske krise nemlig komme til at gå særlig hårdt ud over unge - også længe efter at erhvervslivet er kommet på ret køl.

Man kan komme syv til ti år bagud i forhold til sine jævnaldrende

Mia Dalskov Pihl, chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Når en økonomisk krise tvinger virksomheder til at spare, er det først og fremmest de uerfarne og nyuddannede, der mister deres arbejde. Det forklarer lektor i økonomi på Copenhagen Business School, Birthe Larsen:

- De har som udgangspunkt mindre erhvervserfaring, og bliver tit ansat i midlertidige stillinger. Det giver arbejdsgiveren et incitament til at vælge dem fra til fordel for en fastansat med flere år i branchen bag sig.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af ledige under 29 år er steget med knap en tredjedel siden 8. marts, og ifølge Birthe Larsen er det måske kun toppen af isbjerget.

Regeringens lønkompensationsordning afholder nemlig mange virksomheder fra at afskedige ansatte inden 8. juli, og samtidig færdiggør tusindvis af unge deres uddannelse til sommer.

- Arbejdsløsheden kommer sandsynligvis til at stige, når vi når ind i efteråret. Pludseligt vil en masse unge skulle søge arbejde, mens der ikke er ret mange virksomheder, der ansætter, fortæller Birthe Larsen.

Hvor alvorlig ungdomsarbejdsløsheden bliver, kommer dog også an på, hvor mange, der modsat starter på en ny uddannelse, understreger hun.

Kan give ar på karrieren i 10 år

På trods af at arbejdsmarkedet vil vågne op igen efter krisen, er det ikke ensbetydende med, at de unge til den tid kan ånde lettet op.

Ifølge chefanalytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Mia Dalskov Pihl, kan arbejdsløsheden nemlig kaste skygger langt ind i de nyuddannedes fremtidige arbejdsliv.

- Starter man sit arbejdsliv med at være ledig, kan man få et ar på sin karriere, der kan være svært at slippe af med. Man får ikke et ligeså godt afsæt på arbejdsmarkedet og kan derfor komme syv til ti år bagud i forhold til ens jævnaldrende.

Ledighed får ifølge Mia Dalskov Pihl mange unge til midlertidigt at tage andet arbejde end det, de er uddannet til, og det stiller dem dårligere end dem, der fra start får en fod indenfor i branchen.

Det betyder, at årgange uddannet under en krise både vil have en lavere beskæftigelse og en dårligere gennemsnitsløn. Også sammenlignet med dem, der bliver uddannet, efter krisen har løsnet sit greb.

- Hvis der indenfor et fag er en trinvis lønstigning, så starter man lavere. Man kan endda sagtens blive overhalet af nyuddannede, for de har næsten samme erfaring i branchen, men er uddannet med nyere viden, siger Mia Dalskov Pihl.

Det kan du gøre som nyuddannet

Alligevel skal hverken nyuddannede eller studerende gå i panik.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser nemlig, at et en god uddannelse stadig er den bedste vej til et godt job. Også selvom man uddanner sig under en krise.

Samtidig er der ifølge Mia Dalskov Pihl flere ting, nyuddannede og studerende kan gøre for at undgå, at krisen bremser deres karriere på den lange bane:

- Det, arbejdsgiverne vil have, er uddannelse og relevant erfaring, og bare en smule erfaring betyder meget. Så det allerbedste råd er at finde et job, der har en eller anden forbindelse til ens fag.

Er det ikke muligt, kan man derudover overveje at vente lidt, før man træder ind på arbejdsmarkedet.

- Jobbene hænger ikke på træerne lige nu, og så kan man overveje at læse videre og dygtiggøre sig endnu mere. Det er jo et ret godt tidspunkt at gøre det på, særligt hvis ens branche er hårdt ramt, siger Mia Dalskov Pihl.