Business

Midt i krisen er aktiemarkedet på vej tilbage – hvad foregår der?

Økonomien lider, mens aktierne vokser. Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem økonomisk vækst og stigende aktiekurser, siger professor.

Mandag var den 132. dag i 2020, og kigger man kun på det danske aktiemarked, er det, som om intet er hændt.

Trods coronakrise, oliekollaps, milliarddyre hjælpepakker og de højeste ledighedstal i adskillige år krydsede det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, en næsten magisk grænse, da det lukkede i en højere kurs, end det gjorde på sidste handelsdag i 2019.

C25-indekset

  • C25-indekset er et aktieindeks over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Af den grund omtales C25-indekset sommetider som det danske "eliteindeks".
  • Indekset er vægtet efter virksomhedernes værdi, således at Novo Nordisk, der har en meget høj markedsværdi, og FLSmidth, der har en noget lavere markedsværdi, ikke trækker hele indekset lige meget op og ned.
  • Der er to slags AP Møller-Mærsk-aktier på C25-indekset: de såkaldte A- og B-aktier. Forskellen mellem A- og B-aktierne ligger i, at kun A-aktierne har stemmeret.

Aktiemarkedet er altså, så at sige, tilbage ved sit udgangspunkt for 2020. Men det er resten af økonomien langtfra.

Huspriserne er faldet, snart sagt alle med en regnemaskine har forudset en historisk dyb krise, og ledigheden på det danske arbejdsmarked er næsten steget med en tredjedel. Tal fra Danmarks Statistik viser, at både im- og eksporten er faldet, at bilsalget til erhvervslivet er havareret, og at inflationen er gået i stå.

Så hvorfor har aktiemarkedet ikke taget mere skade?

Lettelsens suk

Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank, peger på, at det kan spille en rolle, at coronakrisen ikke har vist sig at være helt så slem, som man kunne have frygtet. På et tidspunkt så antallet af smittede ud til at stige eksponentielt, men over de seneste uger er kurven fladet ud.

- Det kan lyde voldsomt, for det er slemt nok. Men dynamikken på de finansielle markeder er sådan, at man bliver meget nervøs, og derfor så vi det her store fald. Men så kommer der et lettelsens suk over, at der bliver gjort nogle ting, og så retter markedet sig. Det er det, vi ser i øjeblikket, siger Lars Skovgaard Andersen.

Da usikkerheden var størst, svingede såvel det danske aktieindeks som de udenlandske med i nærmest uset stor grad.

12. marts 2020 - dagen efter regeringen havde fremlagt nedlukningen af Danmark – faldt C25-indekset således med mere end otte procent. Det svarede i runde tal til, at det danske eliteindeks blev 184 milliarder kroner mindre værd på én dag.

Aktiefaldet kom efter en rekordgod start på året for C25-aktierne, der på halvanden måned var steget med næsten ti procent.

Ingen klar sammenhæng mellem vækst og aktieplus

Flere af de største aktieindekser i verden er fortsat i minus for året. Det gælder blandt andet tyske Dax, engelske FTSE 100 og S&P 500 i USA.

Men faktisk behøver en recession i økonomien ikke nødvendigvis at føre til en nedgang i aktiekurserne. Ifølge Danske Bank er aktiekurserne steget i seks ud af de 11 recessioner, der har været i USA siden Anden Verdenskrig, og der er ikke nødvendigvis nogen direkte sammenhæng mellem økonomien i et samfund og aktiekurserne.

Ifølge Jay Ritter, der er finansprofessor ved University of Florida, er linket mellem økonomisk vækst og stigende aktiekurser ”ret svagt” eller ligefrem ”ikke til stede”. Det siger han til New York Times, men konklusionen fremgår også af en forskningsartikel, som Ritter skrev og udgav i 2004.

Årsagen skal i nogen grad findes i, at prisen på en aktie – og dermed et aktieindeks – afhænger af udbud og efterspørgsel.

Mens økonomiske måltal som for eksempel vækst i bruttonationalproduktet er mere eller mindre målbare enheder, afhænger aktiemarkedets udvikling af, om der er nogle, der er villige til at købe og sælge.

Hvis aktieejerne således forventer, at en krise bliver særlig hård – eller omvendt: snart er overstået – har det betydning for den pris, de er villige til at sælge deres aktier til.

Af samme grund forventer Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank, at aktierne kan tage et dyk til.

- Nogle har måske overvurderet, hvordan verden ser ud, når det hele kommer tilbage. Vi kommer ikke til at gå rundt og gøre de samme ting, som vi gjorde inden. Det har vi blandt andet kunnet se i Kina. Jeg tror måske, at nogle har indregnet lidt for tidligt, at det hele nok skulle gå over.