Business

Virksomheder får nej til hjælp i banken - skulle give indsigt i egen private økonomi

På trods af en ny undersøgelse mener Finans Danmark, at næsten alle får hjælp i bankerne.

Coronapandemien går hårdt ud over dansk erhvervsliv, og midt i krisen oplever mange små og mellemstore virksomheder, at det kan være svært at få støtte fra deres bank.

Det viser en rundspørge, som SMVdanmark har foretaget.

Ifølge organisationen, der repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder, svarer knap en tredjedel af de medlemsvirksomheder, der har henvendt sig til banken, at de har fået nej til økonomisk hjælp.

Vi kan ikke risikere, at vores familier må gå fra hus og hjem

Brian Schøler, Direktør, Worth Your While Agency

Cheføkonom i SMVdanmark, Mia Amalie Holstein, kalder det overraskende. Især fordi tallet normalt er langt lavere

- En stor andel af dem, der har fået nej i banken, er sunde og velfungerende virksomheder, som ville have klaret sig fint, hvis ikke det var for coronaen. Det er nu, vi har brug for, at bankerne holder hånden under erhvervslivet, og det gør de ikke i tilstrækkelig grad, siger Mia Amalie Holstein.

Hun er bekymret for, at bankens nej gør det umuligt for disse virksomheder at betale regningerne og løn til deres ansatte.

Lukker for lån på trods af hjælpepakker

Netop for at give bankerne bedre mulighed for at holde hånden under de danske virksomheder, frigav regeringen i marts den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer - en kriseopsparing på cirka 200 milliarder kroner, som bankerne siden finanskrisen har været forpligtiget til at sætte til side, men nu har fået grønt lys til at tage hul på.

Samtidig har regeringen opstillet et række garantirammer til bankerne, som gør det muligt for at få dækket 70 procent af deres risiko ved udlån til virksomheder, der kan dokumentere et omsætningstab på over 30 procent som følge coronavirus.

Men trods både kriseopsparinger og statsgarantier, er bankerne alligevel for tilbageholdende, mener Mia Amalie Holstein.

- Bankerne har jo ikke fået hjælpepakker for at lukke ned. Alligevel reagerer de ved at gå med livrem og seler og undgå risiko, også selvom staten stiller en garanti. Det får kun krisen til at bide sig fast, siger hun.

Skulle give indsigt i egen private økonomi

En af de mindre virksomheder, som har måttet gå fra banken uden ja til en håndsrækning, er det kreative bureau Worth Your While Agency. Den nyopstartede og seks mand store virksomhed klarede sig fint før coronapandemien ramte, men fremtiden ser anderledes mørk ud nu, hvor store dele af Danmark er lukket ned.

- Da landet lukkede ned, trak mange af vores kunder sig fra den ene dag til den anden, og vi ser lige nu ned i et omsætningstab på et anseeligt millionbeløb, fortæller direktør Brian Schøler.

.Selvom Brian Schølers virksomhed kørte fint, måtte de slev stille deres privatøkonomi i sikkerhed, hvis de skulle få en kassekredit.

Derfor tog han for en sikkerheds skyld kontakt til sin bank med håbet om at få en kassekredit, hvis det skulle blive nødvendigt - men svaret fra banken var, at Brian Schøler og de øvrige partnere i virksomheden skulle give banken indsigt i deres privatøkonomi, hvis det skulle komme på tale.

- Det er ikke fordi, vi ikke vil lægge hånden på kogepladen, men vi har lavet en virksomhedsstruktur, som indrammer vores potentielle risiko. Vi kan ikke risikere at vores familier må gå fra hus og hjem, hvis det går galt på grund af noget uden for vores kontrol, siger Brian Schøler, der mener, at banken burde udvise større samfundsansvar.

- Da bankerne havde brug for vores hjælp under sidste krise, holdt samfundet hånden under dem. Det er paradoksalt, at vi ikke kan få hjælp nu, hvor staten faktisk har bedt os om at gå i banken, indtil pengene fra hjælpepakkerne er udbetalt.

Finans Danmark: langt de fleste får hjælp

Hos interesseorganisationen for blandt andet de danske banker, Finans Danmark, kan man ikke genkende billedet af, at trængende virksomheder har svært ved at få hjælp.

Ifølge Finans Danmarks egen undersøgelse, tildeler bankerne nemlig lån til lang størstedelen af de virksomheder, som beder om hjælp til at komme gennem krisen. Det fortæller cheføkonom ved Finans Danmark, Niels Arne Dam.

- I alle de tilfælde, hvor der er en egentlig sagsbehandling, så viser vores helt nye tal altså at ved fire af landets største banker, så er det 98 ud af 100, der får hjælp.

Ifølge SMVdanmark giver den undersøgelse dog ikke et retvisende billede, fordi den ikke medregner virksomhedsejere som Brian Schøler, der må forlade banken uden en egentlig sagsbehandling – og det bekræfter Niels Arne Dam.

.Mens Finans Danmark mener, at 98 procent af alle virksomheder får hjælp til et lån i banken, mener SMVdanmark modsat, at 30 procent ikke gør. Video: Thilde Hjelmkær Skytte Nielsen

Han mener dog ikke, at Finans Danmark snyder på vægten, men understreger i stedet, at virksomheder skal forberede sig på at løfte en større del af risikoen ved et lån i krisetider.

- Vi står overfor det størst tilbageslag, vi kender til i dansk økonomis historie, og i det omfang at virksomhederne er pressede, så er det meget risikofyldt. Derfor er der også en forventning om, at virksomhedsejerne bærer en del af risikoen.

Alligevel efterlyser Mia Amalie Holstein, at bankerne også er mere villige til at tage chancer for det fælles bedste:

- Alle må jo strække sigt lidt ekstra for at forhindre at sundhedskrisen udvikle sig til en finanskrise. For sker det, så snakker vi om rigtig mange konkurser.