Business

Danske Bank får milliardunderskud

Det er især coronakrisen - og dens forventede økonomiske konsekvenser - der har været dyre for Danske Bank i første kvartal af 2020.

Coronavirussen ser ud til at blive en dyr omgang for Danske Bank, der forventer store tab hos kunderne i de ramte brancher.

Banken har netop offentliggjort sit regnskab for årets første tre måneder. Her har Danske Bank tabt 1,3 milliarder kroner, og de nedskriver 4,25 milliarder kroner til forventede tab på udlån

- I de første to måneder af 2020 var der en god udvikling i den underliggende forretning. Hen mod slutningen af kvartalet blev resultaterne væsentligt påvirket af coronavirus-pandemien, udtaler Danske Banks topchef, Chris Vogelzang, i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Han uddyber at det er den svagere økonomi, faldet i oliepriserne og udlån til visse brancher, som banken har været nødt til at foretage nedskrivninger på baggrund af, der er det største problem.

I kvartalsregnskabet kan man se, at Danske Bank både har haft færre indtægter og flere udgifter i første kvartal 2020 end de havde i samme periode sidste år.

Ifølge TV 2s erhvervskommentator skal langt størstedelen af den negative resultat ses i lyset af coronakrisen.

- Danske Bank tager de her milliardhensættelser nu, og det gør de ud fra et forsigtighedsprincip. Man har ikke tabt pengene endnu, men man hensætter dem fordi man kan kan mærke, at kreditværdigheden er knap så god hos de kunder, der skal have lån og likviditet, siger Ole Krohn.

Samtidig har banken ændret deres måde at beregne, hvor stort tabet som følge af krisen bliver, oplyser de i en fondsbørsmeddelelse. Det betyder, at de nu forventer en dårligere økonomi, og dermed, at færre end ellers vil være i stand til at tilbagebetale deres lån.

Samtidig har banken foretaget sektornedskrivninger inden for de brancher, der bliver mest berørt af krisen, blandt andet fritids-, hotel- og transportbranchen.

Kvartalsregnskabet er ikke første gang, Danske Bank bliver direkte påvirket af coronakrisen. I midten af marts måtte banken udsætte sin generalforsamling, og samtidig endte banken som centrum for en større diskussion om, hvorvidt den kunne udbetale udbytte til sine investorer midt i en krisetid.

Som følge af krisen meddelte Danske Bank, at man suspenderede sine forventninger til hele 2020. Tidligere forventede man et overskud på mellem otte og ti milliarder kroner. I kvartalsregnskabet oplyser Danske Bank, at de nu satser på at lande et overskud på "mindst tre milliarder kroner" for 2020. Der er dog en vis usikkerhed ved det estimat, skriver banken selv.