Business

- Det er jo en trist udmelding og et højt tal, men jeg forstår det godt

Selvom SAS befinder sig i en økonomisk krise, kan man måske alligevel nedbringe antallet af fyringer, siger formand.

Med lukkede grænser, strandede fly og en næsten total mangel på passagerer har coronakrisen sat verdens luftfartsselskaber i en økonomisk krisesituation.

Det fik tirsdag luftfartsselskabet SAS til at varsle fyringer af op til 5000 ansatte – 1700 af dem herhjemme svarende til mere end hver tredje medarbejder i Danmark.

Men selvom fyringerne er massive, har formanden for Cabin Attendants Union, fagorganisationen for SAS’ kabinepersonale i Danmark, Christa Ceré , alligevel forståelse for beslutningen:

- Det er jo en trist udmelding og et højt tal, men jeg forstår det godt. Vi kommer ikke op igen fra den ene dag til den anden, og derfor er man nødt til at være en smule proaktiv. Jeg vil kalde det rettidig omhu, siger hun.

Indtil videre er det nemlig umuligt at sige, både hvornår den danske luftfart igen får luft under vingerne, og hvor hurtigt danskernes rejselyst vender tilbage.

Håber på færre fyringer

Alligevel håber Christa Ceré på, at antallet af fyringer kan nedbringes en smule fra de 1700 fuldtidsstillinger, der tirsdag er blevet meldt ud.

- Det første, vi må gøre, er at gå i dialog med SAS og kigge på, hvordan vi kan mindske den overtallighed, som er opstået ved, at alle fly står på jorden. Og så håber jeg på, at vi i den kommende tid kan mindske det, siger hun.

Håbet er ifølge Christa Ceré, at nogle af de 1700 fyringer kan afvikles som frivillige fratrædelser blandt medarbejdere, der i forvejen overvejer at sige op.

Samtidig er det også en mulighed, at SAS’ personale kan gå ned i arbejdstid for på den måde at mindske behovet for afskedigelser, siger hun.