Coronavirus

Danmark taber en milliard om dagen, viser ny analyse - men der er håb

En af de helt store usikkerhedsfaktorer er, hvordan danskernes adfærd vil være, når landet åbnes yderligere op.

Det ser sort ud for dansk økonomi.

Sådan lyder vurderingen fra to fremtrædende økonomer, der har læst den analyse af dansk økonomi, som Finansministeriet tirsdag eftermiddag har offentliggjort.

I grove træk viser analysen, at Danmark har oplevet en nedgang i produktionen på mellem 10 og 20 procent i løbet af coronakrisen, hvilket svarer til en milliard kroner i tabt bruttonationalprodukt - om dagen.

- Det her er ekstremt, og det er voldsomt, og det er vigtigt, at vi så hurtigt, som det er forsvarligt, kommer ud af den her situationen, lyder det fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, der bliver bakket op af cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

- De her tal er ekstremt dystre og uden fortilfælde, men de giver også håb om, at økonomien kan komme tilbage på fode igen, siger han til TV 2.

Tore Stramers håb består i, at faldet i produktionen faktisk ikke har været så stort, som mange havde forventet. Både Dansk Erhverv og Danske Bank havde regnet med et større fald.

- Det kan tyde på, at tilbagegangen ikke er så stor, som vi havde forventet, siger Las Olsen til TV 2.

Lyn-analyse

Som sådan er denne rapport ikke overraskende. Det er tydeligt for enhver, at dansk økonomi er hårdt ramt af coronakrisen, og at det især går ud over brancher som restauranter og turisme.

Når politikerne i den kommende uge skal forhandle en aftale om yderligere genåbning på plads, spiller økonomien selvfølgelig en rolle. Og en større rolle for nogle partier, end for andre. Men det er stadig de sundhedsmæssige anbefalinger - ikke de økonomiske - der bliver mest afgørende for hvem, der får lov at åbne næste gang. Og hvornår.

184.000 job påvirket af krisen

Af Finansministeriets 56 sider lange analyse fremgår det, at 184.000 personers job er blevet påvirket af coronakrisen. Det tal inkluderer både dem, der er blevet arbejdsløse og dem, hvis stillinger har ført til ansøgninger om lønkompensation.

- Hvis alle de 184.000 personer var endt i arbejdsløshed, havde vi haft noget, der minder om et rekordniveau for arbejdsløshed i Danmark, lyder det fra Las Olsen. Et niveau, som ikke er set siden slutningen af 1980'erne.

Ikke overraskende er det især ansatte på hoteller og i restauranter samt i virksomheder inden for handel, der er blevet påvirket af coronakrisen.

Ministeriet anslår, at lukningen af restauranter og lignende har ført til et tab på 1,4 procent af BNP, mens lukningen af indkøbscentre, stormagasiner og den øvrige detailhandel har betydet et tabt på 1,2 procent af BNP.

Usikker effekt af restaurantåbninger

Finansministeriets analyse kommer dagen før, partilederne igen skal mødes for at diskutere anden fase af genåbningen af Danmark.

Venstre har blandt andet været fortaler for, at restauranter og storcentre skal stå forrest til at åbne i næste fase af genåbningen. Det skyldes, at de sektorer bidrager mest til samfundsøkonomien, hvilket også bliver nævnt i analysen fra Finansministeriet.

Men hvad effekten vil være af en åbning af restauranter og storcentre er usikkert, vurderer de økonomiske eksperter.

- Den store usikkerhed er, hvordan folks adfærd kommer til at ændre sig efter det her. Selvom vi får mulighed for at gå ud, er det ikke sikkert, at vi gør det, siger Tore Stramer.

Las Olsen kommer frem til samme konklusion og henviser til situationen i Sverige.

- I Sverige kan man godt på restaurant, men mange vælger at lade være, fordi de føler, det er uansvarligt.

Rapporten fra Finansministeriet udkom tirsdag eftermiddag, og det understreges, at tallene er forbundet med usikkerhed.