Om få dage kan mange virksomheder gå konkurs, varsler økonomieksperter
Hvis virksomheder i Danmark og resten af verden går konkurs grundet coronakrisen, står vi potentielt i en ny krise, vurderer senioranalytiker.
Mandag gik den hæderkronede boghandlerkæde Arnold Busck konkurs. Og det er kun toppen af isbjerget, frygter en række økonomieksperter nu.
For når kalenderdatoen rammer 1. maj, skal regningerne betales – også for virksomhederne - og det er langt fra alle, der har muligheden for at gøre det, lyder det fra de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation, SMVdanmark.
- Vores medlemmer har flere gange tilkendegivet, at det er et spørgsmål om dage, før de går konkurs, siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom hos SMVdanmark.
Ifølge en undersøgelse, som SMVdanmark har lavet hos deres medlemmer, så er det et fåtal af virksomhederne, der har fået udbetalt de nødvendige penge fra statskassen.
Selvom de fleste af virksomhederne på nuværende tidspunkt har fået udbetalt lønkompensation, halter det gevaldigt med at få udbetalt penge til faste omkostninger og tabt omsætning. Her viser den interne undersøgelse fra sidste uge, at det kun er henholdsvis to og tre procent, der har fået pengene fra hjælpepakkerne.
TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn mener, at vi må forvente flere konkurser. For redningspakkerne kan ikke redde alle.
- De virksomheder, der i forvejen har rod i økonomien og resultater i fare, de risikerer at gå samme vej som Arnold Busck i dag, siger Ole Krohn.
Krisen er langt fra slut
Spørger man senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj, er der ikke meget andet at gøre, end at sørge for pengene fra hjælpepakkerne bliver udbetalt hurtigst muligt. Ellers kan det få alvorlige konsekvenser, mener han.
- Det kan betyde, at økonomien ikke kommer på fode igen med det samme, når den her sundhedskrise begynder at være overstået, siger Milhøj og fortsætter:
- Jeg tror, at det, som vi får at se efter 1. maj i hele verden, potentielt kan afgøre, om det her er en længere krise eller ej, siger han.
Også Ole Krohn mener, at der er en reel risiko for, at 1. maj vil være en skillelinje, hvor vi kommer til at se langt flere gå konkurs.
- Nogle af de virksomheder, der ser lidt tynde ud i kortene, bliver nødt til at gå til deres bank og høre, om de kan få en udvidet kassekredit og et lån. Og hvis det allerede går svært, er der en risiko for, at der ikke er nogen vej uden om at lukke, siger Ole Krohn.
Det er derfor en påmindelse om, at krisen langtfra er slut, når vi ser store virksomheder som Arnold Busck, der går konkurs, eller Norwegian, der har igangsat en stor redningsplan, fortsætter han.
- Kigger direkte ind i konkurs
Mia Amalie Holstein fortæller, at en lang række af SMVdanmarks medlemmer allerede nu står over for en potentiel krise, hvis ikke de får udbetalt penge fra kompensationsordningen hurtigst muligt.
- Vi nærmer os månedsskiftet, og de står bare og kigger direkte ind i konkurs. Det er helt afgørende, at vi får de her penge ud i økonomien, siger hun.
Ifølge Holstein tager det alt for lang tid, fra ansøgningerne er afleveret, til at pengene står på virksomhedernes konti.
- På trods af Simon Kollerup (erhvervministeren, red.) lovede, at det ville gå hurtigt, har mange af vores medlemmer dog alligevel ventet op til 25 dage eller mere, siger hun.
Derudover er der et andet aspekt, der potentielt set kan gøre situationen mere sprængfarlig, lyder det fra Mikael Olai Milhøj. Han mener, at vi også skal vende blikket over atlanten og gøre os klar på, at en svækket amerikansk økonomi vil skade dansk erhverv.
Amerikanske virksomheder står i samme situation som de danske, og får de ikke udbetalt pengene fra de amerikanske hjælpepakker, kan også de risikere at gå konkurs. For i USA har kun fem procent modtaget penge fra statens nødlånspakke, siger Mikael Olai Milhøj.
- Det er bekymrende fra et dansk perspektiv, for vi er en lille, åben økonomi, hvilket betyder, at vores økonomiske situation er en afspejling af resten af verden, forklarer han.
Også Ole Krohn frygter, at det kan skade den danske økonomi. Som han påpeger, er Danmark nemlig afhængig af eksport.
- De to store lande Tyskland og USA, som fylder rigtig meget inden for dansk eksport, sender ildevarslende signaler for, hvilken hård økonomisk situation vi kan komme til at stå i, siger Ole Krohn.
Lang kø hos revisoren
En del af ansøgningerne kræver, at man har en revisorerklæring tilknyttet. Og det er ikke muligt for alle at få det til tiden, fordi der på grund af det store antal af virksomheder, der søger hjælpepakkerne, er lang kø hos revisorerne.
Derfor opfordrer SMVdanmark også regeringen til at få sat gang i udbetalingerne med det samme.
- Så man burde bare udbetale pengene nu og så bagefter undersøge, om der var orden i ansøgningen. Hvis ikke, så må man ellers kræve pengene tilbage, siger Mia Amalie Holstein.
Mikael Olai Milhøj så også gerne, at man udbetalte pengene hurtigere, siger han. For så længe, der ikke kommer penge ind i kassen, øger det risikoen for konkurs.
- Det er også derfor, at politikere i hele verden har været enige om hjælpepakker, der skal holde hånden under beskæftigelsen, men også decideret nødlån til virksomheder, der har brug for det, fordi de oplever, at omsætningen går i stå, siger han.
Hos SMVdanmark er man også meget bekymret for, at det her kan betyde enden på mange af de små virksomheder.
- Det ville være brandærgerligt, hvis de virksomheder, der har kæmpet for at holde konkursen fra døren, bliver skubbet ud over kanten på grund af bureaukrati, siger Mia Amalie Holstein.