Coronavirus

Kæmper for at overleve: Hele vores omsætning røg med forsamlingsforbuddet

Der er brug for, at politikerne melder klart ud, så virksomheder kan træffe beslutninger om fremtiden, lyder det fra SMV Danmark.

De seneste otte år har virksomheden Volt nydt godt af at levere strøm til festivalgængere.

Løsningen blev første gang testet på Roskilde Festival og Smukfest i 2012 som del af et pilotprojekt startet af tre studerende fra DTU, og siden har virksomheden indtaget en række andre festivaler, hentet eksterne investorer ind og tjent store summer på at oplade mobiltelefoner, computere og andet teknisk udstyr.

I år var forventningen at omsætte for 16 millioner kroner, hele fire millioner mere end i 2019. Som det ser ud nu, ender det dog nærmere med et rundt nul.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har forbudt store forsamlinger frem til september, og det har fået festivalerne til at aflyse alle de planlagte arrangementer, der for en sæsonvirksomhed som Volt er hele årets indtjeningsgrundlag.

- 100 procent af vores omsætning er røget med forsamlingsforbuddet, som ikke kun gælder Danmark, men også i resten af Europa, fortæller Rune Schostag Nielsen, stifter af Volt.

Ifølge Jakob Brandt, vicedirektør i erhvervsorganisationen SMV Danmark, er Volt langt fra den eneste virksomhed med netop det problem.

Stort problem for mange små

SMV Danmark har intet nøjagtigt tal på, hvor mange af de såkaldte sæsonvirksomheder, der bliver ramt på omsætningen som følge af forsamlingsforbuddet og de mange aflyste festivaler, koncerter, fester og events. Jakob Brandt er dog overbevist om, at det er "rigtig mange".

- Det er stort set alle underleverandører til eventindustrien og dansk indenlandsturisme, som har problemet - og de får ikke nok hjælp. Man har lavet støttepakker til de øverste i fødekæden, der er tvangslukket ved lov, mens dem, der leverer fadøl, lys og strøm, ikke har samme mulighed for at få dækket omkostninger eller at få hjælp gennem støtte frem til foråret, hvor virksomhederne begynder at tjene penge igen, siger Jakob Brandt.

Normalt er Volt at finde på landets festivaler, hvor de tilbyder opladning til eksempelvis mobiltelefoner.

De hårdest ramte sæsonvirksomheder trues af konkurs, fortæller vicedirektøren. Han mener derfor, at politikerne er nødt til at sende et signal hurtigst muligt, hvis de har tænkt sig at hjælpe virksomhederne.

- De skal jo tage stilling til, om de skal trække stikket nu, så de ikke risikerer at omkostningerne og gælden bare vokser, eller om de skal vente på hjælp og se, om de kan klare sig, siger Jakob Brandt.

Omsætningspanik hos Cirkus Panik

Virksomheden Cirkus Panik, der blandt andet lejer telte ud til festivaler og andre events, havde syet tre nye telte, som skulle på græs denne sommer.

De kommer dog til at samle støv på virksomhedens adresse i Vanløse sammen med de mange andre telte, der skulle have været brugt som overdækning for sol, regn og vind på festivaler som Heartland, Roskilde Festival, Copenhell og Smukfest, fortæller medejer af Cirkus Paniks teltudlejning Miranda Panik.

- Det er et kæmpe problem for os, at omsætningen er forsvundet. Det kommer til at have fatale konsekvenser for vores lille virksomhed, hvis kompensationsmulighederne ikke bliver udvidet, siger hun.

Normalt ville den ti mand store virksomhed have en årlig omsætning på fire millioner kroner, der fortrinsvis hentes i månederne april til september. De tænker i alternative muligheder for at tjene penge, så de ikke risikerer konkursen, men det er ikke let.

- Vi har omlagt produktionen, så vi kan lave altansejl for at skaffe lidt indtjening, men at skulle vende en virksomhed 180 grader i forhold til, hvordan vi plejer at operere, er ikke let. Det kan ikke gøre det ud for det tabte, lyder det fra Miranda Panik.

80 procents dækning i tre måneder

Volt og Cirkus Panik kan, som det ser ud lige nu, få dækket 80 procent af deres omkostninger i perioden 9. marts til 8. juni. Samtidig har de ret til at søge om lønkompensation for hjemsendte medarbejdere, men det hjælper ifølge Jakob Brandt ikke meget, når den forventede årsomsætning udebliver.

- De fleste arrangementer er aflyst. Ikke udsat. Det er ikke ligesom hos frisørerne, hvor kunder kommer igen, så snart de ansatte er tilbage på kontoret. Pengene kommer først i 2021. Samtlige af disse virksomheder skal altså finde på noget nyt, hvis de skal overleve.

Er det ikke risikoen, man tager, når man som virksomhed baserer hele sin omsætning på få måneder?

- Det kan man jo godt sige. Der er bare nogle ting, man bedst kan tjene penge på i sommermånederne, hvor det er godt vejr, og det er ikke bare sådan lige at omstille forretningen i en krisetid. Især når man samtidig har sendt medarbejdere hjem, som ikke må lave noget, fordi virksomheden bliver kompenseret for deres løn.

SMV Danmark: Ikke farligt at udvide hjælpepakker

Rune Schostag Nielsen håber, at Volt klarer sig, og at man kan finde dem på sommerens festivaler næste år, og han afviser ikke, at virksomheden kan finde på at gentænke sin strategi, når frustrationen over forsamlingsforbuddet har lagt sig.

- Vi har tidligere tænkt over, hvad vi skulle, hvis en eller to festivaler blev aflyst, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at festivaler i hele Europa ville blive aflyst nærmest samtidig. Nu er det sket, og så må vi se, om vi kan finde omsætning, tage lån eller gøre noget andet, så vi kan klare os igennem den tid, vi går i møde, siger Rune Schostag Nielsen.

Hos SMV Danmark lyder det, at det kan blive dyrt for samfundet, hvis ikke virksomhederne bliver reddet, og samtidig mener vicedirektør Jakob Brandt, at det ikke skader at give underleverandørerne mere dækning.

- Det smarte i hjælpepakker er jo, at de er selvregulerende. Skulle folkene hos Volt eksempelvis få en god idé, vil kompensationen falde. Derfor er det ikke så farligt for politikere at lave en forlængelse, siger han.

Minister bevidst om problemet

I en mail til TV 2 skriver erhvervsminister Simon Kollerup, at regeringen er ”fuldt bevidst” om problemet og derfor løbende justerer og forlænger hjælpepakker i samarbejde med Folketingets partier.

- Det vil også kunne have betydning for leverandører til sæsonarrangementer og deres muligheder for kompensation, lyder det fra ministeren.

Om der kommer en afklaring for sæsonvirksomheder som Volt og Cirkus Panik i nær fremtid, svarer han ikke på.