16x9

14 grafer viser, hvordan coronakrisen rammer hårdere end finanskrisen - alligevel er eksperterne optimistiske

Samfundet er blevet lukket ned, og nedsmeltningen af sygehusvæsnet er indtil videre undgået. Men hvad kommer krisen til at koste dig og mig?

Udsigterne for den danske √łkonomi ser dystre ud.

Alt efter hvem man sp√łrger, kan bruttonationalproduktet - alts√• Danmarks samlede √łkonomiske output - i √•r skrumpe mellem 0,5 procent og helt op til 10 procent.

Det vil i værste fald være mere end dobbelt så meget som det sorteste år under finanskrisen.

De skarpeste √łkonomiske hjerner i Danmark arbejder med tre scenarier for udviklingen, der alle peger p√• r√łde tal for √łkonomien i 2020. De kan popul√¶rt sagt deles op efter formen p√• tre bogstaver: V-scenariet, hvor et drastisk dyk hurtigt vender og stiger igen, U-scenariet, hvor √łkonomien vender tilbage til niveauet efter en kort periode p√• bunden, og L-scenariet, hvor vi bliver p√• bunden efter et dyk.

Men den gode nyhed er, at de fleste af scenarierne forudser en markant kortere krise, end da Wall Street krakkede i 2008 og skabte finanskrisen, der det n√¶ste √•r sendte chokb√łlger af konkurser, fyringer og tvangsauktioner jorden rundt.

- Vi st√•r over for en √łkonomisk krise, ligesom vi gjorde med finanskrisen, men denne gang er den i h√łj grad drevet af en sundhedskrise. Finanskrisen blev startet af √łkonomiske ubalancer, og vi stod med en √łkonomi, der var meget d√•rligere rustet til krisen, end vi er i dag, siger √łkonomisk vismand Jakob Roland Munch.

Uanset hvilket af de tre scenarier, der bliver virkelighed, kommer det til at gå ud over tallene på danskernes bankkonti.

***

Linda Skov.
Linda Skov. Foto: TV 2

Linda Skov

Indehaver af p√łlsevognsforretningen meddethele.dk

- I l√łbet af ganske f√• dage, omkring 8. og 9. marts, blev n√¶sten alt aflyst eller udsat p√• ubestemt tid. I l√łbet af de sidste par uger har mine kunder nu aflyst endeligt eller udsat sommerens arrangement til n√¶ste √•r, siger Linda Skov.

- Selvom jeg m√•ske kan f√• kompensation lige om lidt, s√• vil det p√• lidt l√¶ngere sigt alligevel v√¶re n√łdvendigt at sk√¶re ned p√• mine medarbejdere, n√•r jeg ikke l√¶ngere vil have s√• meget at lave som normalt f√łr om m√•ske halvandet √•r.

**

Lad os se, hvem det allerede har ramt hårdest.

Hvad betyder det for de ansatte?

square to 16x9
Arkivfoto af tjener Foto: Scanpix

Alt tyder p√•, at vi i √łjeblikket ser nogle af de klassiske krisetegn p√• arbejdsmarkedet: tusindvis af personer mister deres arbejde, og ufagl√¶rte st√•r s√¶rligt for skud. Det viser den seneste ugentlige opg√łrelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der kigger p√• tendenser og karakteristika blandt dem, der har meldt sig ledige siden 9. marts.

I uge 17, halvanden måned efter at krisen for alvor tog livtag med Danmark, rundede antallet af nyledige 90.000 siden krisens start.

På bagkant af finanskrisen anslog Arbejderbevægelsen Erhvervsråd i 2012 i en analyse, at i alt 265.000 personer mistede jobbet mellem 2008 og 2010. Hver femte ufaglærte havde mistet jobbet. Langt flere end blandt dem med længere uddannelser.

Det m√łnster g√•r igen under coronakrisen.

- Man skal v√¶re varsom med at generalisere for meget, men det er nok udtryk for, at vi har et k√łnsopdelt arbejdsmarked. Der er flere kvinder inden for nogle af de omsorgsfag, der varetages af ansatte i den offentlige sektor, og som ikke er blevet sendt hjem, siger Flemming Larsen, der er arbejdsmarkedsekspert og professor ved Aalborg Universitet.

I alt er der kommet cirka en tredjedel flere ledige, end der var inden krisen, s√•ledes at tallet nu er godt 177.000 ledige personer. Dertil skal formentlig l√¶gges et ukendt m√łrketal, der stadig har deres arbejde p√• grund af l√łnkompensation fra staten.

Fordi det danske arbejdsmarked i h√łj grad er bygget til at v√¶re fleksibelt, skal man dog ikke l√¶gge s√• meget i de tal, mener Flemming Larsen.

***

Lars Hansen.
Lars Hansen. Foto: TV 2

Lars Hansen

Direkt√łr i Neoperl Nordic

- Efter påske er det som om, at alt inden for vores branche er gået i stå. Vi har op til 50 procent mindre ordreindgang sammenlignet med samme tidsrum sidste år, siger Lars Hansen, som har 34 ansatte i firmaet, der producerer slanger til VVS-installationer.

- Det vil nok f√• den virkning, at vi bliver n√łdt til at hjemsende 40 procent af arbejdsstyrken fra starten af maj m√•ned, hvis ikke ordretilgangen kommer de n√¶ste dage. Hvis ikke der sker v√¶sentlige √¶ndringer, bliver vi n√łdt til at at bruge en af hj√¶lpepakkerne.

**

- Vi har en stor jobrotation, og det er nemt at hyre og fyre folk. Det g√łr jobmarkedet dynamisk, og s√• g√łr man en stor indsats for at holde folk fra at blive langtidsledige, siger Flemming Larsen fra Aalborg Universitet.

Samme tendens beskriver Erik Bj√łrsted fra Arbejderbev√¶gelsens Erhvervsr√•d, n√•r han skal forklare, hvorfor det er vigtigt for s√¶rligt de ufagl√¶rte, hvor lang coronakrisen ender med at blive:

- Hvis krisen bider sig fast, er der risiko for, at nogle af de her grupper ender som langtidsledige, der langsomt bliver skubbet helt ud til kanten af arbejdsmarkedet. Har man ikke nogen uddannelse, står man med dårligere kort på hånden.

Vi st√•r overfor ‚Äúen katastrofe‚ÄĚ p√• boligmarkedet

square to 16x9
Arkivfoto af bolig til salg Foto: Scanpix

- Herhjemme har vi endnu ikke set en betydelig nedgang i boligpriserne, men det bliver sv√¶rt at komme uden om, lyder det fra Curt Liliegreen, der er direkt√łr ved Bolig√łkonomisk Videncenter.

- Vi kan se p√• prisdata fra Sverige, at der er et begyndende prisfald p√• lejligheder i Stockholm. Det er ikke dramatisk, men det er der. Ikke p√• husene dog. Men lejlighedsmarkedet er altid mere volatilt (f√łlsomt, red.), og lejlighederne er i de store byer, hvor coronakrisen har ramt h√•rdest.

Alligevel forventer han ikke, at situationen bliver lige så dyster som under finanskrisen, hvor særligt 2008 viste sig at blive et dyrt år for boligejerne.

- Vi st√•r foran en katastrofe p√• boligmarkedet, men det er ikke den samme fuldst√¶ndige nedsmeltning, som man kunne frygte, og som vi har set f√łr. Det hele kommer ikke til at skvatte sammen, lyder det fra Liliegreen.

Fra Jakob Roland Munch, der er √©n af de fire uafh√¶ngige vism√¶nd i Det √ėkonomiske R√•d samt professor ved √ėkonomisk Institut p√• K√łbenhavns Universitet, lyder vurderingen, at der stadig er h√•b for, at den √łkonomiske krise bliver kortvarig, og s√• kan boligmarkedet komme sig hurtigt.

Begge eksperter peger på, at finanskrisen dengang udsprang af et marked i ubalance, og at det er en væsentlig forskel ved krisen i dag.

- Finanskrisen blev delvist startet af en boligboble, der sprang. Coronakrisen er f√łrst og fremmest en sundhedskrise. S√• selv hvis faldet i Danmarks BNP bliver nogenlunde lige s√• stort som under finanskrisen, s√• st√•r vi i en helt anden situation denne gang, siger Jakob Roland Munch.

Så meget vil din bolig tabe i værdi

Hvis dit hus inden coronakrisen var cirka tre millioner kroner værd, kan du formentlig godt trække en kvart million fra det tal. Måske mere.

I starten af april offentliggjorde de √łkonomiske vism√¶nd deres forel√łbige modelberegning for de √łkonomiske konsekvenser af den igangv√¶rende krise.

Vi har set √łkonomier, der n√¶rmest er g√•et i st√• fra den ene dag til den anden. Det er en sundhedskrise, der er kommet som et chok, og som har kastet en k√¶p i hjulet p√• √łkonomien

Anders Schelde, investeringsdirekt√łr, MP Pension

Dengang l√łd buddet, at huspriserne formentlig ville falde med mellem 8 og 11 procent i l√łbet af 2020, men i dag er der noget, der tyder p√•, at den √łkonomiske krise faktisk kan blive endnu st√łrre. Det fort√¶ller Jakob Roland Munch.

- Det er ved at v√¶re nogle uger siden, at vi lavede de beregninger, men i mellemtiden kan meldingerne fra udlandet godt give anledning til bekymring. Danmark er en lille √•ben √łkonomi, og vi er meget afh√¶ngige af eksport, siger Jakob Roland Munch og forklarer, at hvis de vigtigste eksportmarkeder klarer sig d√•rligere end forventet, kan det forv√¶rre krisen i Danmark og dermed ogs√• situationen p√• det danske boligmarked.

***

Flemming Paulsen.
Flemming Paulsen. Foto: TV 2

Flemming Paulsen

Hjemsendt med l√łnkompensation fra Germina Termix

- Det er lidt h√•rdt, fordi min vidunderlige forlovede og jeg skal giftes her til november. Hun g√•r i forvejen hjemme p√• grund af kr√¶ft, som vi heldigvis er p√• den anden side af. Men hun lider frygteligt af senf√łlgeskader og er p√• ressourceforl√łb, siger Flemming Paulsen, der frygter for sit job, hvis produktionen ikke snart kan komme i gang igen.

- Jeg har også en handicappet bonusdatter, så vi har da vores at se til, men vi må finde det positive frem og håber på det bedste.

Flemming Paulsen stiller op for Socialdemokratiet i Herning byråd, hvor han fik 33 stemmer sidst.

**

If√łlge Curt Liliegreen, der er direkt√łr ved Bolig√łkonomisk Videncenter, er et prisfald p√• cirka 10 procent ikke noget d√•rligt bud, som situationen ser ud nu.

Ligesom vismanden peger Curt Liliegreen dels på, at færre vil sælge, men han mener også, at den nuværende delvise nedlukning af Danmark har en betydning.

Dette til trods, ser markedet for sommerhuse ud til at g√• ram forbi i f√łrste omgang.

Birgit Daetz, der er kommunikationsdirekt√łr hos Boligsiden.dk, forudser ikke, at sommerhuspriserne vil falde markant. Men der vil v√¶re store geografiske forskelle.

- I omr√•der t√¶t p√• de st√łrre byer vil priserne ikke falde lige med det samme, fordi folk synes, det er rart, at de ikke skal k√łre alt for langt for at komme i deres sommerhus, siger Birgit Daetz.

Drejebogen for aktieinvesteringer skal måske skrives om

square to 16x9
Arkivfoto. Foto: Scanpix

- Vi har set √łkonomier, der n√¶rmest er g√•et i st√• fra den ene dag til den anden. Det er en sundhedskrise, der er kommet som et chok, og som har kastet en k√¶p i hjulet p√• √łkonomien, siger Anders Schelde, der er investeringsdirekt√łr ved MP Pension.

Han h√¶fter sig ved, at coronakrisen har udfoldet sig ekstremt hurtigt p√• aktiemarkedet. Det er udtryk for, at det reelt er noget andet end √łkonomien, der skaber faldene.

I februar havde det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, aldrig v√¶ret h√łjere, end det var. En m√•ned senere var mere end en fjerdedel af dets v√¶rdi barberet v√¶k, og yderligere en m√•ned senere var en del af det tabte vundet tilbage.

- Det er g√•et ekstremt hurtigt, siger Nordeas chefstrateg Andreas √ėsterheden og tilf√łjer:

- M√•ske bliver man n√łdt til at omskrive drejebogen for, hvordan man skal investere i det her marked, fordi det ikke minder om noget, vi har set f√łr.

***

 Jacob Sohrabi Niclassen.
Jacob Sohrabi Niclassen. Foto: TV 2

Jacob Sohrabi Niclasse

Kommerciel direkt√łr hos robotvirksomheden Kobots

- På kort sigt ser det ikke særligt spændende ud, for regeringen melder ikke en ordentlig genåbningsstrategi ud, så vi ved ikke, hvornår vi kan komme i gang, siger Jacob Sohrabi Niclasse. Inden krisen stod hans firma lige over for at skulle lancere deres gipsrobot på en række messer, der nu er aflyst.

Hans firma har måttet fyre folk for at overleve.

- Vi kan ikke komme ud og bes√łge kunder overhovedet. Vi er desuden en start-up, og der, hvor vi er i vores livscyklus, er der ikke nogen hj√¶lpe at hente i hj√¶lpepakkerne. Vi skal nok komme videre, men det bliver meget, meget dyrt, hvis gen√•bningen varer for l√¶nge.

**

Han tror ikke, at aktiemarkedet kommer længere ned. Samme overbevisning har Anders Schelde ikke:

- Har man en lang nok tidshorisont, beh√łver man ikke bruge krudt p√•, hvordan aktiekurserne udvikler sig lige nu, men er der kortere tid til ens pension, eller hvis man spekulerer i aktier, kan det v√¶re ret afg√łrende.

Lige nu handler det hele om, hvor hurtigt folk begynder at bruge deres penge igen, s√• √łkonomien kan komme tilbage p√• ret kurs.

Så hvordan ser det ud med det forbrug?

Stor forskel på, hvor pengene bliver brugt

square to 16x9
Arkivfoto Foto: Scanpix

Voldsomt.

Det er ordet, Louise Aggerstr√łm s√¶tter p√• nedgangen i danskernes forbrug under coronakrisen. Som privat√łkonom i Danske Bank har hun v√¶ret med til at kigge p√• det samlede forbrug for cirka en million danske kunders kort- og MobilePay-betalinger.

I tiden omkring p√•sken har de uregelm√¶ssige √•bningsdage skabt lidt st√łj i tallene, men ud over dagligvareindk√łb er resultatet samlet set nedsl√•ende. Det viser, at danskernes forbrugsm√łnstre har √¶ndret sig under krisen

- Mange steder har v√¶ret lukket rent fysisk. Andre steder har man selv valgt at lukke butikkerne, fordi der var s√• lidt at lave. Der er ingen tvivl om, at danskerne har holdt igen med en masse forbrug, siger Louise Aggerstr√łm.

For at forst√• vigtigheden af danskernes forbrug skal man vide, at privatforbruget h√¶nger ul√łseligt sammen med den samlede √łkonomi. Holder forbrugerne igen, kan ethvert spirende opsving ende med at blive kvalt.

***

Albert van Harten.
Albert van Harten. Foto: TV 2

Albert van Harten

Selvst√¶ndig computern√łrd

- Min kone er gravid, og jeg ikke √łnsker at bringe mit uf√łdte barn i fare, siger Albert van Harten, der i sit firma leverer it-support.

Derfor k√łrer han ikke l√¶ngere ud til kunderne og arbejder kun hjemmefra. Det giver mere b√łvl og f√¶rre opgaver.

- Personligt er jeg overbevist om, at jeg nok skal overleve. Der vil sandsynligvis altid v√¶re eftersp√łrgsel p√• IT-omr√•det, som jeg kan opfylde. Jeg er bare mere bekymret for det sociale aspekt.

**

Tidligere p√• ugen offentliggjorde Danmarks Statistik tal for forbrugernes tillid til den √łkonomiske fremtid. Her kunne man se, at sorte skyer var trukket ind over danskernes forventninger, og at mange mener, at man b√łr vente med at anskaffe sig st√łrre forbrugsgoder som et nyt fjernsyn, vaskemaskine eller bil.

S√•dan forholder det sig dog ikke, hvis man sp√łrger nogle af dem, der holder √łje med, hvad danskerne bruger deres penge p√•.

- Hvis man er sikker p√•, at man har r√•d, er det et perfekt tidspunkt at k√łbe bil nu, siger Jan Lange, der er kommunikationschef hos Bilbasen.

Han forventer, at salget til private bliver halveret i april, og så er der basis for en lavere pris. Det rammer især forhandlerne af nye biler, men i mindre grad brugtmarkedet.

***

Rikke Melton Ager.
Rikke Melton Ager. Foto: Privatfoto

Rikke Melton Ager

Dyrl√¶geeksamineret hundemass√łr og kraniosakral terapeut

- Marts måned var et "blodbad". Jeg fik 23 aflysninger ud af de 70, jeg havde i bogen. Jeg har i udgangspunktet mistet 30 procent af min omsætning, siger Rikke Melton Ager.

- Jeg venter en m√•neds tid endnu med at s√łge hj√¶lpepakken. Hvis jeg kan holde skindet p√• n√¶sen uden, s√• foretr√¶kker jeg at klare mig selv. Der bliver s√• rigeligt brug for statskassens penge, er jeg bange for.

**

Louise Aggerstr√łm fra Danske Bank vurderer, at en del af det manglende forbrug formentlig bare vil finde sted, n√•r krisen er drevet over. Men noget af forbruget vil ikke komme tilbage, og hvis frygten for en ny opblusning af coronasmitte g√łr, at folk er varsomme med at forbruge eller at bev√¶ge sig ud i samfundet, kan privatforbruget tr√¶kke den √łkonomiske krise i retning af det L-formede scenarie.

Alligevel ser hun grund til optimisme i kundernes forbrug. H√•bet skal ikke mindst findes i fris√łrsalonerne, fort√¶ller hun.

- Det er endnu ikke s√• mange dage siden, fris√łrerne fik lov at √•bne, men vores tal tyder p√•, at folk er mere bange for at ligne hulem√¶nd end for at g√• til fris√łren, siger Louise Aggerstr√łm.

- Vi frygtede, at folk ville blive hjemme, men vi kan se en tendens til, at der er sket et lille stemningsskift: For en m√•ned siden var alting lukket ned, hvis du gik ned ad en g√•gade. Nu er der en f√łlelse af, at det g√•r den rigtige vej.