Coronavirus

Brugerne vælter ind hos Netflix - men vi skal snart forvente mindre nyt indhold

Både mindre nyt indhold og en skærpet konkurrence kan komme til at betyde kundeflugt fra Netflix, siger medieanalytiker.

Med lukkede restauranter, afspærrede sportsfaciliteter og endda direkte udgangsforbud er millioner af mennekser verden over blevet nødt til at underholde sig selv i deres eget hjem.

Det kan tydeligt mærkes hos verdens største streamingtjeneste, Netflix, for i årets tre første måneder har tjenesten fået intet mindre end 16 millioner nye abonnenter.

Der kommer til at være store huller, fordi man lige nu ikke kan producere nyt indhold

Keld Reinicke, medieanalytiker

Stigningen er dobbelt så stor som i de sidste tre måneder af 2019, og ifølge Nina Movin, administrerende direktør i Otto Mønsteds Fond, som i årevis har investeret i teknologiaktier, er der en klar sammenhæng mellem coronakrisen og de mange nye streamingkunder.

- De to store forklaringer er nok, at vi skal være derhjemme, og at vi ikke kan se sport. Så tiltaler Netflix’ udbud af programmer og streaming rigtig mange, for det dækker hele familien, og deres content er hele tiden nyt.

Men selvom coronaen har medført den største kundevækst nogensinde i Netflix’ historie, kan virusudbruddet stadig vise sig at være skidt nyt for streamingbranchen.

Stop for nye optagelser

Ifølge Nina Movin har coronaudbruddet betydet, at produktionen af film og serier i hele verden er blevet sat på pause.

Derfor skal man som Netflixkunde også forberede sig på, at der i fremtiden vil være mindre nyt indhold, end man er vant til.

- Der er stoppet for alle optagelser, og selvom Netflix kan købe nye programmer, kommer der et kæmpe hul på et tidspunkt. Men det bliver ikke nu, for de har optaget alt til 2020 og en del af 2021.

Selvom Netflix’ abonnementstal indtil videre kun har nydt godt af coronaens nedlukning af verden, kan sygdommen derfor på sigt også komme til at betyde en vis kundeflugt fra streamingtjenesten.

Det forklarer medieanalytiker Keld Reinicke:

- De er rigtig gode til at prøve ting af, og nogle af de programmer, der klarer sig rigtig godt, er realityshows og dokumentarserier som 'Tiger king'. Spørgsmålet er bare, om lige så mange vil betale for et abonnement, når der ikke kommer nyt indhold hele tiden.

Efteråret byder på ny konkurrence

Samtidig med at Netflix på sigt vil komme til at mangle indhold, kommer efteråret ifølge Keld Reinicke også til at byde på ekstra konkurrence på det danske streamingmarked.

- Hvis alt går vel, får danskerne mulighed for at få fire nye streamingtjenester – blandt andet Disney Plus. Samtidig tror jeg, at DR og TV 2 Play kommer til at blive endnu stærkere, fordi man flytter nogle af de programpenge, der har ligget til almindeligt flow-tv, over til streaming.

Indtil videre sidder Netflix dog stadig tung på toppen af dansk streaming, og sidste år brugte knap 40 procent af alle danskere tjenesten mindst én gang om ugen.

Alligevel mener Keld Reinicke, at de danske streamingtjenester har en særlig fordel over for sin store, engelsksprogede konkurrent:

- Man skal ikke undervurdere, at vi danskere gerne vil se dansk indhold, hvis det er produceret godt. Men den måde, man producerer klassiske tv-shows på, fungerer ikke så godt på streaming, så DR og TV 2 Play skal nok til at kigge på at lave helt originalt indhold.