Coronavirus

I dag genåbner de liberale erhverv, men krisen truer stadig

Skal Danmark undgå en alvorlig økonomisk krise, må vi ikke åbne erhvervslivet for hurtigt, råder overvismand.

- Det var lidt vores version af, når hegnet bliver væltet på Roskilde Festival.

Sådan fortæller indehaver af Cosmo Laser, Sarah Crone, efter at hun igen kunne slå dørene op til sin laserbehandlingsklinik.

Fra mandag morgen må blandt andre frisører, skønhedssaloner og private sundhedsfaglige klinikker igen tage imod kunder - og efter mere end en måneds nedlukning på grund af coronasmitten, er der rigeligt at tage fat på.

- Allerede da den første nyhed om, at vi måske kunne få lov til at åbne igen, kom ud fredag, kunne vi se, at vores bookinger eksploderede. Vi er helt blæst bagover og er super glade, fortæller Sarah Crone.

Genåbningen har flere steder betydet ugelange ventetider til både klipninger, tandrensninger og massager - men selvom danskerne strømmer ind i de genåbnede butikker, skal man passe på med at glæde sig for tidligt på erhvervslivets vegne.

Det forklarer formanden for De Økonomiske Råd, populært også kaldt overvismanden, Carl-Johan Dalgaard:

- De brancher, som nu tillades at starte op igen, har et bidrag på ungefær en halv procent af Danmarks BNP. Dermed er det et lidt mindre gennemslag, end hvis man åbnede andre brancher som for eksempel restauranter, der fortsat er lukket ned.

Selvom en række erhverv i dag fik lov til at åbne igen, er blandt andet restauranter, shoppingcentre og indendørs sportsfaciliteter stadig lukket på grund af smittefaren.

På trods af genåbningen styrer Danmark nemlig stadig mod en alvorlig økonomisk krise, men ifølge overvismanden må man ikke overse signalværdien af, at Sarah Crone og hendes kolleger nu igen må tage på arbejde.

- Det forhold, at man nu begynder at rulle tiltagene tilbage, er et vigtigt signal og kan give noget optimisme blandt forbrugere og erhvervsdrivende om, at vi bevæger os den rigtige vej. Det kan have en positiv effekt på både forbrug og investeringer, forklarer Carl-Johan Dalgaard.

Krisen er afhængig af sundhed

Ifølge en analyse fra Nationalbanken kommer coronavirussens nedlukning af Danmark til at få enorme konsekvenser for samfundsøkonomien.

Prognosen viser, at den samlede danske produktion, også kaldet BNP, vil falde med mellem tre og ti procent på grund af coronavrirussen. Til sammenligning faldt BNP’et under finanskrisen i 2009 "kun" med knap fem procent.

Usikkerheden er dog ifølge Nationalbanken "exceptionelt stor", for mens den slags beregninger normalt kun tager højde for økonomiske mønstre, er krisens størrelse denne gang helt afhængig af, hvordan og hvor langsomt Danmark åbnes op igen.

Alligevel er det ifølge Carl-Johan Dalgaard det absolut bedste for den danske samfundsøkonomi, at genåbningen ikke sker forhastet.

- Det er alfa og omega i for den videre økonomiske udvikling, at vi fremadrettet håndterer sundhedsudfordringen. Derfor er fuldt fokus på sundhed også det, der økonomisk vil være mest velanbragt fremadrettet, forklarer han.

Skal den danske økonomi lykkes med kun at blive kastet ud i en mild krise på grund af coronavirussen, er det vigtigste nemlig, ifølge Carl-Johan Dalgaard, at det danske erhvervsliv ikke tager et skridt frem og to tilbage.

- Det afgørende er, at vi ikke ender i en situation, hvor man er nødsaget til at lukke ned igen. Vi skal fortsætte på en sti, hvor smitten er så meget under kontrol, at man kan fjerne restriktionerne, forklarer han.