Coronavirus

Historisk 'oliechok' - priserne styrtdykkede

Det nye voldsomme fald i oliepriserne er en total fiasko for ny aftale mellem de olieproducerende lande, vurderer Ole Krohn.

Prisen på en tønde amerikansk råolie styrtdykkede mandag aften til det laveste niveau nogensinde og faldt til minus 37,63 dollar per tønde. Fredag var prisen 18.27.

Det er det laveste niveau, siden man begyndte at kunne lave den slags handler i 1983.

Det her er et af de største oliechok, vi har set siden 70’erne

Ole Sloth, råvarestrategichef hos Saxo Bank

Årsagen til, at olieprisen falder så voldsomt, er, at skadesvirkningerne af coronakrisen er langt større end ventet, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn:

- Der bliver kørt, sejlet og fløjet mindre, og det rammer oliepriserne hårdt.

Et oliechok

At prisen på den amerikanske råolie er negativ, er et udtryk for, at der mangler lagre til at opbevare overskudsolien i visse dele af verden, da der bliver solgt mindre olie. Kort sagt betaler olieproducenterne for at komme af med olien med det, der sker i dag, forklarer Ole Sloth, råvarestrategichef hos Saxo Bank.

- Det her er et af de største oliechok, vi har set siden 70’erne, fortæller Ole Sloth til TV 2.

Efter det historiske oliefald mandag gik USAs præsident Donald Trump på talerstolen og fortalte, at myndighederne ville gå i gang med købe op mod 75 millioner tønder olie til de amerikanske oliedepoter.

En total fiasko for olielande

Det er ikke mere end lidt over en uge siden, at de olieproducerende lande aftalte at reducere olieproduktionen med ti procent i maj og juni. Det skete i et forsøg på at styrke olieprisen.

- Det nye voldsomme fald i oliepriserne er en total fiasko for aftalen mellem de olieproducerende lande, siger Ole Krohn.

Beslutningen om at reducere olieproduktionen blev truffet efter fire dages maratonforhandlinger og efter pres fra USA's præsident, Donald Trump, som ønsker at få stoppet et fald i oliepriserne.

Prisfaldet på oliemarkederne har allerede ramt de amerikanske olieproducenter hårdt, hvilket kan få store konsekvenser for amerikansk økonomi, vurderer Ole Sloth.

Han forudser, at der kun er to ting, der kan redde det her. Enten får verdenssamfundet stoppet pandemien, og vi får gang i samfundet igen - hvilket er der ikke noget, der tyder på sker lige foreløbig. Eller også er produktionen af olie nødt til at bremse yderligere op.

- Det vil føre til ufrivillige produktionsstop, hvilket igen vil få konsekvenser for de mennesker, der arbejder i olieindustrien, siger Ole Sloth.

Fald i danske benzinpriser

Danskerne har i løbet af de seneste uger kunnet se prisen på benzin falde markant fra lidt over 11 kroner per liter 95 blyfri i slutningen af februar til cirka 9 kroner mandag 20. april.

Og den gode nyhed i det her krak er, at det kan danskerne fortsat nyde godt af lave benzinpriser det næste stykke tid.

- Danskerne kan forvente billig benzin og opvarmning i lang tid endnu, og det styrker danskernes realløn, da en mindre del af deres indtægter skal gå til benzin og olieregninger.